Volledig scherm
In de foyer van schouwburg De Kring zijn woensdagmiddag werkstukken te zien die ouderen samen met kunstenaars maakten. In de kleine zaal was de afsluitende presentatie met zang, dans en muziek van Tijd van je leven, kunstproject van de GGD voor ouderen. © Florence Imandt

Vergeet niet te leven

ROOSENDAAL  - Heeeeh, hallo meneer Piet! Een langdurige omhelzing. Piet van der Poorten (90) glimt. En ook Anneke Wijn van het kunstproject Tijd van je Leven oogt stralend. ,,Zo'n enthousiaste man. Super dat hij weer meedoet."

Tijd van je leven is een project van GGD West-Brabant, zorginstellingen en kunstenaars bedoeld om ouderen met elkaar in contact te brengen via kunst- en creativiteitsworkshops. Vanmiddag is de eindpresentatie in De Kring. ,,Creativiteit spreekt een ander deel van de hersenen aan dan wanneer je bijvoorbeeld alleen maar koffie met elkaar drinkt", zegt GGD-projectleidster Annemiek van den Elshout. ,,Mensen worden er positiever, blijer en gelukkiger van. Dat blijkt uit onderzoek dat onze epidemiologen doen."

Coulissen

Meneer Piet zitten ondertussen klaar voor zijn optreden in de coulissen van de kleine zaal. Comfortabel tussen acht dames van ongeveer gelijke hoge leeftijd. Ze hebben allemaal een klok of wekker op schoot.  Ze drukken met hun groep het begrip tijd uit, leggen ze uit. ,,Zenuwachtig? Pff, neuh, we hebben vanochtend nog geoefend. En het is niet zo moeilijk, we hebben geen tekst". 

Getik

Even later gaat het zaallicht uit en klinkt een zacht getik. En dan een andere tiktak daar doorheen, in vlotter tempo. Jim Croce zet zijn Time in a bottle in, ouderen met en zonder ondersteuning van rollator schuifelen het toneel op. There never seems to be enough time to do the things you want to do.

Een wijze les die vaker terugkeert. Neem de 'diapresentatie' waarbij senioren zelf de dia's zijn en als tableaus vivants levenstaferelen uitbeelden. Vergeet niet te leven, want straks ben je oud!  zingen ze geestdriftig. Je hoeft maar naar de gezichten te kijken en je weet dat een wetenschappelijk onderzoek naar het effect van zoiets creatiefs helemaal niet nodig is. 

Volledig scherm
Voorstelling door ouderen in De Kring, scene met bewoners van De Champetter toen een van de werkstukken van het project Tijd van je Leven in brand vloog. © peter van trijen/pix4profs
  1. Deze danser is de bedenker van de Vogeltjesdans en hij komt uit St. Willebrord
    PREMIUM
    video

    Deze danser is de bedenker van de Vogeltjes­dans en hij komt uit St. Willebrord

    SINT WILLEBRORD - Fernando Reyes (58) – geboren als Conny van Es en in St. Willebrord opgegroeid met Corrie Konings – reisde als professioneel danser de hele wereld over. Hij werd bekend als bedenker van de Vogeltjesdans en geeft op Mallorca waar hij woont, 250 Spaanse dansvoorstellingen per jaar. Maar toch hunkert hij nog altijd naar erkenning. ,, Ik heb aardig wat gedaan om de naam Willebrord bekend te maken. Een lintje zou ik wel leuk vinden.”