Volledig scherm
Karakteristieke foto van J.F. Vlekke, suikerdirecteur en sociaal voorvechter. © West-Brabants Archief

Vlekke verbood sterke drank, maar rookte pijp

DINTELOORD/STAMPERSGAT - De geschiedenis herhaalt zich, zij het dat het nu om een verbod op nicotine in plaats van alcohol gaat. Ruim honderd jaar geleden legde toenmalig suikerdirecteur Jan Frederik Vlekke de fabriek grotendeels droog. 

Volledig scherm
Het gezin Vlekke met vader Jan Frederik aan de sigaar. © West-Brabants Archief

Vlekke was aan het eind van de 19e eeuw een charismatisch redenaar in het land geworden. Priester Alphons Ariëns wist hem te strikken voor Sobriëtas, de landelijke actie voor drankbestrijding onder voorzitterschap van de latere premier Charles Ruys de Beerenbrouck. Vlekke zag het als zijn morele plicht zich persoonlijk te bemoeien met het drankgebruik van de werkman. Hij had vooral een grote afkeer van jenever, waarvan het gebruik sinds 1891 verboden werd op de suikerfabriek. 

Zijn aanpak was geen totale geheelonthouding, wel matiging. ,,We moeten thuis een zo prettige sfeer scheppen dat de gezinsleden geen behoefte voelen naar de kroeg te gaan. Schenk onze arbeiders geen borrel, maar een kop koffie, een vrucht of...een goede sigaar.''

Op foto's uit die tijd rookt Jan Frederik Vlekke meestal pijp of sigaar. Hij stierf in 1903 op 54-jarige leeftijd aan een beroerte.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement