Volledig scherm
Electrische bus van de Rotterdamse vervoersmaatschappij RET. (NIET de dorpsbus zoals die in de gemeente Rucphen bij wijze van proef gaat rijden). © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Voor 2,50 met de dorpsbus op pad

SPRUNDEL/ST. WILLEBRORD - Voor € 2,50 kunnen inwoners van Sprundel en St. Willebrord vanaf 15 december met de Dorpsbus naar elk adres binnen de grenzen van de gemeente Rucphen gebracht worden. Buiten de gemeente kost een enkele rit 5 euro (tot aan Bergen op Zoom en Breda toe). 

Het gaat om een proef van drie jaar waarvoor een elektrische bus wordt ingezet die door gemeente, provincie en Arriva wordt betaald. De bus rijdt op bestelling van ‘van-deur-tot-deur’ en moet de pijn van het wegvallen van vier bushaltes in Sprundel en St. Willebrord verzachten. Het schrappen van de haltes op buslijn 312 kwam hard aan bij met name ouderen die slecht ter been zijn.  

Dorpsbus maakt ouderen mobieler

Adrie van Ginneken van het Dorpswerk Sprundel denkt dat het busje zeker toegevoegde waarde heeft, ook in sociaal opzicht omdat het ouderen mobieler maakt. ,,Maar wij zien wel veel werk op ons afkomen. De reserveringen komen telefonisch bij óns binnen, dat wil zeggen bij de Werkgroep Dorpsbus waarvan ook SKW St. Willebrord en de KBO's van Sprundel en St. Willebrord deel uitmaken.  Daarnaast moeten we de vrijwillige chauffeurs werven en inplannen en de contacten met de reizigers onderhouden.”

Quote

Er komt wel heel veel werk op de vrijwilli­gers van de Werkgroep Dorpsbus af

Adrie van Ginneken, Dorpswerk Sprundel

Tot nu toe meldden zich acht mensen als chauffeur en dat is in ieder geval voldoende om van start te gaan.  ,,Of het ook in de toekomst genoeg is, moet blijken uit de animo om van de bus gebruik te maken”, zegt Van Ginneken.

Volledig scherm
Er verdwijnen in de gemeente Rucphen vijf haltes: drie in St. Willebrord, één in Sprundel en één in Rucphen. © Thierry Schut

,,Het is iets helemaal nieuws, dus daar kun je op dit moment weinig van zeggen. Het grote voordeel is, dat het huis-aan-huis vervoer is. Wil je naar het ziekenhuis dan word je thuis opgehaald en voor vijf euro voor de deur van het ziekenhuis afgezet.”

Misschien ook met de elektrische bus naar de kerk

In principe rijdt de bus alleen op doordeweekse dagen in de ochtend en middag. Maar als bijvoorbeeld blijkt dat veel mensen in de wintermaanden met de dorpsbus naar de kerk willen op zaterdagavond, wordt bekeken of die ritten ook te realiseren zijn.  

De gemeente Rucphen trekt de komende drie jaar in totaal 25.500 euro  uit voor de proef. De bus is in beheer bij het bedrijf Deel.auto (dat onder meer voor onderhoud en verzekering zorgt) en wordt gestald op een parkeerplaats met oplaadpaal bij de St. Janskerk in Sprundel. Vandaag (woensdag) wordt de samenwerkingsovereenkomst getekend. 

Volledig scherm
De elektrische dorpsbus wordt bij de St. Janskerk gestald. © Kerkelijk Waardebeheer
  1. Kroniek van bevrijding West-Brabant nu in boekvorm
‘Voor mijn familie was de oorlog altijd dichtbij’
    PREMIUM

    Kroniek van bevrijding West-Bra­bant nu in boekvorm ‘Voor mijn familie was de oorlog altijd dichtbij’

    WEST BRABANT - Een kroniek van de bevrijding van West-Brabant, van dag tot dag. Niet eerder bracht deze krant zo'n gedetailleerde reconstructie als afgelopen najaar. Vanaf 1 oktober, de dag dat de Poolse bevrijders Baarle-Nassau binnen kwamen tot 9 november toen de laatste Duitse bezetters zich overgaven in Moerdijk. Journalist Henk van Ingen (48) dook in de archieven, trok zich terug in een vakantiehuis en schreef in 36 afleveringen hoe West-Brabant onder het juk van de Nazi's vandaan kwam. De verhalen werden 'gevreten’. Auteur Van Ingen kreeg voortdurend de vraag of er geen boekje van te maken valt.