Volledig scherm
Basisschool De Klinkert Oudenbosch (archieffoto). © De Klinkert

Voorzitster oudervereniging basisschool gaat er met de kas vandoor: ‘Dit is stelen van kinderen’

Amper te bevatten: voorzitter oudervereniging van basisschool gaat er met de kas vandoor. ,,Dat is stelen van kinderen. Dat geloof je toch niet?”, zegt René van Berlo namens de oudervereniging van basisschool De Klinkert in Oudenbosch. Het ongelofelijke gebeurde toch: de bankrekening van de Oudenbossche oudervereniging is geplunderd voor meer dan 15.000 euro.

Daarmee is de kas zo goed als leeg, meldt een verslagen Van Berlo. Kort voor de kerstvakantie kwam de veronderstelde verduistering aan het licht: de voorzitster van de oudervereniging bleek de vrijwillige bijdragen van ouders van De Klinkert gebruikt te hebben voor eigen doeleinden. ,,Het bestuur van onze vereniging heeft de bankafschriften opgevraagd. Daaruit bleek dat zij veel contanten opnam en geld van de vereniging gebruikte voor aankoop van bijvoorbeeld ict-spullen. Zij was ook penningmeester en kon als enige beschikken over de rekening”, treurt Van Berlo.

Eind december deed de oudervereniging aangifte van verduistering bij de politie. Die is een onderzoek gestart naar de financiële transacties op de rekening, bevestigt een woordvoerster. De inmiddels afgeserveerde voorzitster is nog niet aangemerkt als verdachte. ,,Eerst onderzoek doen; als daar een mogelijke verdachte uit naar voren komt, zullen we die horen”, aldus de politie.

Kinderen de dupe

Quote

Kinderen mogen hier niet de dupe van worden. De school heeft nog wel een spaarpotje om uit te putten als dat nodig is

Schooldirecteur Ron Kruis

Het geld dat de oudervereniging ophaalt, wordt ingezet voor de financiering van activiteiten en uitstapjes. Ouders betalen een vrijwillige bijdrage van 35 euro per schooljaar. Maar de ongeveer 275 leerlingen op De Klinkert hoeven niet bang te zijn dat vieringen of het schoolreisje niet meer doorgaan, bezweert schooldirecteur Ron Kruis. ,,Kinderen mogen hier niet de dupe van worden. De school heeft nog wel een spaarpotje om uit te putten als dat nodig is.” Aan het begin van ieder schooljaar maken schooldirecteur en oudervereniging een overzicht van de gewenste activiteiten. Dan wordt bekeken wie wat betaalt.

Het nieuws is zowel bij Kruis als bij het overkoepelende schoolbestuur, de Borgesiusstichting, ingeslagen als een bom. ,,Maar punt is dat school en bestuur er formeel buiten staan. De oudervereniging is onafhankelijk en staat als zodanig ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Laat onverlet dat dit voor iedereen heel vervelend is en dat we bezien hoe dit opgelost kan worden”, zegt bestuursvoorzitter Jos Krebbekx die nooit eerder een verduisteringszaak op zijn scholen meemaakte. ,,En hopelijk is het ook meteen de laatste keer.”

Vanwege de kerstvakantie zijn de ouders van de leerlingen op De Klinkert nog niet geïnformeerd. Dat gebeurt dit weekend in de nieuwsbrief die wordt verspreid, aldus directeur Kruis. De oudervereniging belegt donderdag 10 januari vanaf 19.30 uur een ledenvergadering om ouders volledige openheid van zaken te geven.

  1. Ruud Zijlmans uit Roosendaal verzorgt vrouwenwielrenners: ‘Annemiek van Vleuten schreef geschiedenis’
    PREMIUM

    Ruud Zijlmans uit Roosendaal verzorgt vrouwen­wiel­ren­ners: ‘Annemiek van Vleuten schreef geschiede­nis’

    Hij is bescheiden en hoeft niet in de belangstelling te staan. ,,Het gaat om de sporter. Niet om mij. Ik ben maar een klein radartje in het grote geheel.” Toch hebben de handen van Ruud Zijlmans (53) uit Roosendaal de spieren van wielertoppers in vorm gemasseerd. Hij stond aan de finish om Annemiek van Vleuten op te vangen toen ze een paar weken geleden de wereldtitel pakte in Engeland.