Volledig scherm
ARCHIEFBEELD © FC Brabantia

Zondag veertigste veldtoertocht van FC Brabantia

ROOSENDAAL - Zondag aanstaande om 9.00 uur lost wethouder Martien de Bruijn het officiële startschot van de veertigste veldtoertocht van FC Brabantia. Dat gebeurt bij de loopbrug over de nieuwe wielerbaan bij De Vijfsprong. Gasten daarbij zijn vertegenwoordigers van Wielerpromotion Rucphen, wielervereniging Willlebrord Wil Vooruit en Rogelli.

Enkele wielerliefhebbers richtten in 1966 in Zegge FC Brabantia op. In de zomer maakten ze samen tochten, tot wel honderden kilometers. Om in conditie te blijven bestond het winterprogramma aanvankelijk uit wandelen en hardlopen. Al snel gingen ze ‘s winters ook op oude fietsen door het bos crossen. Dat kon destijds waar ze wilden, desnoods maakten ze zelf een pad. Eind jaren zeventig werden de eerste veldtoertochtjes georganiseerd en FC Brabantia haakte daarop in.

Oorspronkelijk was dit de enige fietstoerclub in West- Brabant. Het ledental groeide snel en bereikte in 1984 het hoogtepunt, 285. Toen vond een splitsing plaats, de leden ten westen van rijksweg A27 gingen verder als FC Brabantia en de leden ten oosten van de A27 vormden Toerclub De Langstraat. Daarna schoten fietsclubs als paddenstoelen uit grond en liep het ledental van FC Brabantia terug tot 33, maar momenteel is dat weer 60. Niet alle leden fietsen elk weekend, maar als ze dat niet meer kunnen blijft de band. Zo is Kees Moerkens, voorzitter van 1966 tot 19 77, nog altijd present op vergaderingen en steekt hij nog regelmatig een handje toe.

Grote animator van veldritten was Giel Lambregts. Als natuurliefhebber kende hij de bossen op zijn duimpje en zette schitterende tochten uit. Na zijn dood in 1993 werd de jaarlijkse veldtoertocht op de eerste zondag van december naar hem vernoemd. Sinds vorig jaar is die naam veranderd in Rogelli Veldtoertocht. Die leidt deze keer onder meer over het parcours waarop 11 en 12 januari het NK-veldrijden plaatsheeft, een mountainbike route en opnieuw Landgoed Schijf. De ravitaillering is verlegd naar Le Papillon in Schijf. ,,Steeds meer vergunningen zijn nodig en de kosten stijgen sterk, maar dankzij 85 vrijwilligers en goede sponsors kunnen we onze faam waarmaken’', verzekert Jos van Ginneken, 16 jaar voorzitter en sinds dit jaar erelid.