ROOSENDAAL - Bisschop Jan Liesen heeft in een brief aan parochianen van de Sint Norbertusparochie laten weten dat er mogelijk een zustercongregatie komt in het klooster naast de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Kade in Roosendaal.
Hij schrijft dat een communiteit van Indonesische zusters, die verbonden is aan de congregatie van de zusters van Charitas uit Roosendaal, interesse toont in het klooster.
,,De bisschop is ervan overtuigd dat deze communiteit een positieve uitstraling zal hebben in de parochie en in het bisdom”, zegt de woordvoerder van het Bisdom Breda, Marc de Koning. ,,Er wordt onderzocht of het mogelijk is om de Indonesische zusters naar Roosendaal te halen.” In de brief spreekt de bisschop dan ook over het onderzoek naar de komst van een religieuze communiteit.
,,Momenteel onderzoeken de parochie en de congregatie de haalbaarheid van deze plannen. Zoals gezegd: de intentie is er”, laat de woordvoerder De Koning weten.
Overtuigd dat deze communiteit een positieve uitstraling zal hebben in de parochie
Bisschop Liesen, Bisdom Breda
Kerk blijft open
Door de mogelijke komst van de nonnen uit Indonesië blijft de Paterskerk, zoals de Onze Lieve Vrouwekerk ook wel wordt genoemd, in ieder geval de komende vier jaar naast de Sint Josephkerk open als tweede kerk van Roosendaal.
Nadat in 2016 de Goede Herderkerk en de Sint Franciscuskapel gesloten werden en in Nispen een proces tot herinrichting van de Maria Hemelvaartkerk werd gestart, heeft het parochiebestuur een voorstel ontwikkeld voor één kerkgebouw voor het stedelijk gebied van Roosendaal.
Het parochiebestuur maakte eind 2018 bekend dat twee van de drie kerken in Roosendaal moesten sluiten.
Uit die plannen bleek dat de St. Josephkerk als enige kerk in Roosendaal open zou blijven en de Onze Lieve Vrouwekerk en de Moeder Godskerk hun deuren zouden sluiten. De sluiting van de Moeder Godskerk is intussen een feit. Die kerk is in oktober aan de eredienst onttrokken.
Klooster
Het klooster naast de Onze Lieve Vrouwekerk is tussen 1875 en 1876 gebouwd. In 1876 werd het gebouw daadwerkelijk als klooster in gebruik genomen. Sinds 2002 is de kloosterfunctie vervallen.
Het monumentale gebouw, met de kloosterkapel en de Paterskerk, geldt als een architectonisch zeer belangrijk complex. De Paterskerk is in de periode vanaf 2010 trouwens voor een groot gedeelte gerestaureerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.