Volledig scherm
Het ongeluk gebeurde op de Hillelaan in Rotterdam-Zuid, waar een auto met vier inzittenden gisternacht een betonnen zuil ramde. © Gino Press

1,1 promile alcohol: drama na stapavondje

RotterdamHet is de nachtmerrie van iedere ouder: vier jongeren die na een gezellig avondje uit in een afschuwelijk drama belanden. Het gebeurde op de Hillelaan in Rotterdam-Zuid, waar een auto met vier inzittenden gisternacht een betonnen zuil ramde. Twee meisjes raakten zwaargewond. De chauffeur, een beginnend bestuurder, had vijf keer te veel gedronken.

Quote

Ik zag die twee meisjes in de auto liggen en er kwam rook uit de wagen. We zijn direct gaan rennen en emmers water gaan halen in het café om te kunnen blussen. We dachten dat de auto zou ontploffen. Toen ik terugkwam waren de meisjes eruit getrokken en zag ik ze op de weg liggen. Jonge mensen waren het. Ik vond het schokkend.

Getuigen vertellen dat ze in de nacht van zaterdag op zondag nog geprobeerd hebben de bestuurder van de gecrashte wagen tegen te houden. Hij was uit de auto gekropen en in paniek de ernstig gewonde meisjes (17 en 18 jaar) uit zijn zwaarbeschadigde auto aan het trekken.

Rook
De knul, een 20-jarige Rotterdammer, was volgens de ooggetuigen bang dat het wrak vlam zou vatten na de enorme klap. Er kwam rook uit het voertuig en er lekte olie op de weg. De bestuurder zag even na half twee 's nachts in de flauwe donkere bocht de betonnen pijler van het metroviaduct over het hoofd. Hij kon zelf met wat schrammen uit het wrak komen. Maar de twee tienermeisjes, uit Rotterdam en Barendrecht, zaten op de achterbank en raakten ernstig gewond. Het is niet bekend of ze de gordel droegen.

De bijrijder (een 19-jarige Rotterdammer) raakt lichtgewond. De meisjes zijn naar het Erasmus Medisch Centrum overgebracht. Volgens de politie zijn ze niet in levensgevaar. De bestuurder heeft na het ongeval een blaastest gedaan. 'Daaruit bleek dat hij teveel alcohol in zijn bloed had, ruim 1,1 promille. Hij is aangehouden', aldus een woordvoerder van de politie-eenheid Rotterdam. Voor beginnende bestuurders is de grens 0,2 promille.

'We hoorden een enorme klap,' zegt een getuige die op het bewuste tijdstip op het terras zat van loungecafé Première naast de Hillelaan. 'Het was een klein autootje. Ik denk een Suzuki Swift. Ik zag die twee meisjes in de auto liggen en er kwam rook uit de wagen. We zijn direct gaan rennen en emmers water gaan halen in het café om te kunnen blussen. We dachten dat de auto zou ontploffen. Toen ik terugkwam waren de meisjes eruit getrokken en zag ik ze op de weg liggen. Jonge mensen waren het. Ik vond het schokkend.'

Paniek
Volgens een andere getuige werden de meisjes uit het voertuig gehaald door de beschonken bestuurder die schreeuwde en compleet in paniek was. 'We riepen nog: Niet doen! Niet doen! We hadden toen al emmers water over de auto gegooid en zagen dat de situatie, qua brandgevaar, onder controle was. Iedereen weet dat je mensen die zwaargewond zijn, niet zelf mag verplaatsen.'

De professionele hulpverlening kwam na de alarmering snel op gang. De politie doet verder onderzoek naar het incident.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam