Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

1,5 miljoen voor onderzoek naar waarom juist vrouwen migraine krijgen

Antoinette Maassen van den Brink, onderzoeker van het Erasmus MC, krijgt een beurs van 1,5 miljoen euro voor onderzoek naar migraine. In vijf jaar tijd wil zij verder onderzoeken waarom vooral vrouwen migraine krijgen, welke behandeling hen helpt en hoe de risico’s op hart- en vaatziekten kleiner kunnen worden.

De onderzoeker van het Rotterdamse academische ziekenhuis is een van de 32 wetenschappers die van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een beurs van 1,5 miljoen euro krijgt. In totaal deden 242 onderzoekers een gooi naar deze zogenoemde Vici-beurs. Met het geld kunnen de winnaars een eigen onderzoeksgroep opbouwen of, zoals bij het Erasmus MC, uitbreiden.

Maassen van den Brink doet namelijk al meer dan vijfentwintig jaar onderzoek naar migraine en krijgt daar wereldwijd veel erkenning voor. Het is een waar ‘hoofdpijndossier’, al blijkt wie migraine heeft niet alleen problemen in het brein te hebben. Het heeft ook effecten op andere delen van het lichaam. Migraine komt drie keer zoveel voor bij vrouwen. Het onderzoek kijkt welke rol hormonen, maar ook hart- en vaatziekten daarbij een rol spelen. In het onderzoek is er speciale aandacht voor de bijwerkingen op hart en vaten door antimigrainemedicatie.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam