Volledig scherm
Auteur Mirjam de Winter aan de Nieuwe Maas: 'Ik heb besloten alle clichés achterwege te laten.' © Jan de Groen

111 plekken boek bulkt van de spetterende spots in Rotterdam

111 plekken in Rotterdam die je gezien moet hebben. Een verrassende stadse dwaaltocht, met volop weetjes die zelfs de meest Rotterdamse Rotterdammert zullen verbazen. Een boeiend bundeltje van de hand van auteur Mirjam de Winter, en dankzij de flitsende fotografie van Femke de Winter een lust voor het oog.

Quote

Ik heb besloten alle clichés achterwege te laten. Zo'n Hotel New York, dat kennen de meeste mensen wel

Mirjam de Winter

Nee, de nieuwste editie van '111 plekken' is er niet een van de inkoppertjes. Geen Erasmusbrug, Rotterdam Centraal, De Rotterdam, Kuip of Coolsingel. Geen Van Brienenoordbrug. Zelfs de Markthal an sich behoort niet tot de selectie van samensteller Mirjam de Winter (50), in het dagelijks leven verslaggever bij RTV Rijnmond en columnist bij NRC Handelsblad.

En gelukkig maar. Want wie denkt dat '010' louter borg staat voor grootsche en meeslepende iconen, die zit er een dikke skyline naast. Tussen de tot in het zwerk piekende glaswanden, de hoog oprijzende betonreuzen en ander architectonisch geweld, zit de schoonheid van Rotterdam 'm vooral in de kleine dingen. Zoekt en gij zult vinden, met dit handzame boek als leidraad.

Een bewuste keuze, zegt de auteur zelf. ,,Ik heb besloten alle clichés achterwege te laten'', legt ze uit. ,,Zo'n Hotel New York, dat kennen de meeste mensen wel. Maar wie weet er van de Wilhelminasteen, ingemetseld in de kademuur? En wie komt er wel eens in de tuin van het Stadhuis? En ik heb de Willemsbrug eruit gepikt, juist omdat die zo in de schaduw van de Erasmusbrug ligt.''

Alle hoeken

Volledig scherm
De cover van het boek © Femke de Winter

De Rotterdamse '111 plekken' laat je alle hoeken van de stad zien. Er is gers groen, zoals het lommerrijke Park Schoonoord en het rustieke Eiland van Brienenoord, er is koddige kunst, inclusief Fikkie (mét bronzen hondendrol) en de Lastdragers (juist ja, twéé). De Hef, tuurlijk, het Feyenoord Museum, tuurlijk, en Plaswijckpark, tuurlijk. En - volop - aandacht voor versterkers van de inwendige mens: onder andere café De Ouwehoer, Parqiet, Schmidt Zeevis, St. Anny Food, Ap Halen en Adega Food & Wine.

Zo'n mondiale metropool terugbrengen tot 111 favoriete locaties, terwijl er misschien wel 1.111 zijn op te dreunen, het moet een hels karwei zijn geweest. De Winter echter: ,,Ik had m'n lijstje zó klaar. Met een stuk of 160 plekken. Toen ben ik gaan schrappen. Zo viel bijvoorbeeld Vogelklas Karel Schot af, omdat je daar niet zomaar naar binnen kunt lopen.''

De éénwekelijkse galerie van De Schouw, de bonbon-aanslag op de Coolsingel, de soepen van Kromkommer in Groos. Rotterdam, hoe cool kan een stad zijn?

Ook voor Rotterdammers

Volledig scherm
Fikkie op de Oude Binnenweg is één van de 111 plekken. © Femke de Winter.

De Winter: ,,Dit boek is bedoeld voor mensen van buiten Rotterdam, maar uiteraard óók voor Rotterdammers zelf. Laat je verrassen. Dat je bij de stadsbeiaardier je favoriete nummer kunt aanvragen. Er zeehondjes liggen in de haven. Dat je je zwembroek kunt uitgooien op het naaktstrand van de Kralingse Plas.''

Utrecht, Dordt, Amsterdam en Den Haag gingen Rotterdam al voor. Maar in de Maasstad krijg je - stiekem - meer waar voor je geld. ,,Bij elke locatie die ik beschrijf in het boek geef ik nog een extra tip. Iets leuks in de buurt. Zo krijg je bij mij dus per saldo 222 plekken in Rotterdam die je gezien moet hebben.''

Het boek '111 plekken in Rotterdam die je gezien moet hebben' van Mirjam & Femke de Winter wordt uitgegeven door Thoth en is verkrijgbaar in de boekhandel. Kosten: 16,95 euro.

  1. Verdachte van bioscoopmoorden dacht dat zijn slachtoffers zijn dochtertje hadden vermoord

    Verdachte van bioscoop­moor­den dacht dat zijn slachtof­fers zijn dochtertje hadden vermoord

    Ergün S., de verdachte van de bioscoopmoorden in Groningen, dacht dat de twee schoonmakers die hij doodstak lid waren van elitetroepen die zijn dochter om het leven hadden gebracht. Dat bleek tijdens een zitting over de omgangsregeling over zijn dochtertje, die 7 februari diende in de rechtbank in Groningen, vóór de eerste strafzaak over de moorden. De uitspraak is door de rechtbank gepubliceerd.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam