Volledig scherm
De Beijerlandselaan ziet er ‘rommelig en verwaarloosd’ uit, volgens wethouders Moti en Kathmann. © Jan de Groen

12 miljoen voor mooiere en veiligere Beijerlandselaan en Groene Hilledijk

De Groene Hilledijk en Beijerlandselaan gaan groots op de schop. Er is 12 miljoen euro beschikbaar om de winkelstraten in Rotterdam-Zuid veiliger, mooier en fijner te maken.

Vage zaakjes. Dichte rolluiken. Druk verkeer. De Beijerlandselaan en Groene Hilledijk maken een ‘rommelige en verwaarloosde’ indruk, concluderen wethouders Richard Moti (Nationaal Programma Rotterdam Zuid) en Barbara Kathmann (economie). Dat is zonde, want het zijn de twee belangrijkste winkelstraten in de wijk Feijenoord. Daarom wordt de komende tien jaar 12 miljoen euro gestoken in een opknapbeurt.

Het winkelaanbod gaat veranderen, omdat er nu criminele ondernemers actief zijn en andere winkels verdwijnen door online bestellingen. De oneerlijke winkels gaan dicht, de eerlijke winkels worden bij elkaar ‘geveegd’ in één deel van de straat. In andere delen worden de leeggekomen winkelpanden gebruikt als woningen of bijvoorbeeld praktijken voor tandartsen en fysiotherapeuten.

Overkopen

Dit kan echter niet zomaar geregeld worden. De 240 winkels zijn eigendom van 140 particuliere eigenaren. Om toch te kunnen ingrijpen, koopt de gemeente veel panden op. Het gaat vooral om panden op de Groene Hilledijk, die worden opgeknapt zodat ze gebruikt kunnen worden als iets anders dan een winkel. Uiteindelijk wil de gemeente tussen de vijftig en tachtig panden opkopen. Op dit moment staat de teller op 24.

Volgens de betrokken wethouders hebben meer panden een slechte uitstraling en daardoor een negatief effect op de omgeving. De panden in twee zijstraten, de Groningerstraat en de Adriaen Nimantsstraat, worden daarom gesloopt. Daar worden 21 nieuwe huizen gebouwd.

Waarschijnlijk verlaagt de gemeente de maximale snelheid voor auto’s op de Groene Hilledijk naar 30 kilometer per uur. Door bredere rijbanen komt er meer ruimte voor fietsers.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam