Volledig scherm
PREMIUM
Op de digitale kaart is het nodig om in te zoomen om te zien waar het verbod uit de APV geldt en waar niet. © Gemeente Rotterdam

245 vuurwerkverboden in Rotterdam, maar wie weet waar ze zijn?

Rotterdam heeft 245 plekken waar tijdens deze jaarwisseling geen vuurwerk mag worden afgestoken, meer dan ooit tevoren. Online of in een app kunnen Rotterdammers zien waar zij nog wel vuurpijlen de lucht in mogen schieten. Advocaat Remko Wijling zet vraagtekens bij deze aanpak.

Volledig scherm
In de campagne wijst de gemeente op de app waarin alle vuurwerkverboden staan. © Gemeente Rotterdam

Het is de eerste nieuwjaarsnacht met een nieuw APV. In de gemeentelijke regels staat dat vuurwerk overal verboden is, behalve op de plekken waar het nog wel mag. Voorheen was het net omgekeerd. Borden zet de gemeente daarom nergens meer neer, want het verbod staat in de APV en ‘iedere burger wordt gedacht de wet te kennen’.

Wie wil weten waar het verbod geldt, is afhankelijk van internet. De plattegrond met de 245 verbodsgebieden is een ware lappendeken, met grote rode zones in hele wijken zoals de Wilhelminapier en het Noordereiland, maar ook met hele kleine rond een metrostation of bij een onderdoorgang van woningen.

Deze kaart is alleen digitaal te raadplegen. Op de website van de gemeente en in de internationale app Woov. De Rotterdamse plattegrond heeft hier 1249 gebruikers, een fractie van het aantal inwoners van Rotterdam. In de Stadskrant heeft de gemeente een link gezet naar de plattegrond, maar de kaart niet zelf afgedrukt. Inzoomen is namelijk nodig om ook de kleinste plekken te zien.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam