Volledig scherm
De Afrikaandermarkt in Rotterdam-Zuid. © Jan de Groen

260 miljoen voor Zuid: lange schooldagen en Carnisse wordt hotspot

260 miljoen euro, waar geef je dat aan uit? Aan een reddingsplan voor Rotterdam-Zuid. Vandaag wordt bekend gemaakt hoe dit stadsdeel er de komende jaren bovenop wordt geholpen. Het meeste geld gaat naar wonen en onderwijs.

Bijzondere aandacht gaat de komende periode uit naar Carnisse, het wijkje tussen Zuidplein en de Tarwewijk. Carnisse is nu nog een typische ‘doorgangswijk’, waar de helft van de bewoners binnen vier jaar alweer verhuist. Maar stedenbouwkundigen zien kansen voor Carnisse, met een brug over de Maashaven kan het zomaar ‘het nieuwe Katendrecht’ worden.

Carnisse telt veel particuliere woningen en relatief veel huisjesmelkers. In het nieuwe NPRZ-plan staat dat ‘een aantal grote marktpartijen’ investeringsplannen voorbereiden. Ze worden uitgenodigd om de ‘ontwikkeling van particuliere blokken aan te pakken’. Ook gaat de gemeente in enkele wijken zelf woningen aankopen, om ze samen te voegen en mogelijk als kluswoning verkopen.

Vandaag is gepresenteerd wat het Nationaal Programma Rotterdam Zuid gaat doen met de 260 miljoen euro die beschikbaar is gesteld voor de 200.000 inwoners van deze stadshelft. 130 miljoen door het Rijk, verdubbeld door de gemeente, schoolbesturen, werkgevers en woningcorporaties. 

Miljoenen

Hoe nodig die investering is, vertellen de cijfers. Op Zuid groeit bijvoorbeeld bijna één op de drie kinderen op in armoede, in de andere grote steden is dat nog geen één op de vijf. Bijna 40 procent van de ‘zuiderlingen’ is laagopgeleid. En waar landelijk de werkloosheid 7 procent is, is dit op Zuid 21 procent. Door de te investeren miljoenen mag Rotterdam-Zuid in 2030 niet langer uit de toon vallen bij andere grote steden.

Het grootste deel van het geld, 120 miljoen euro, gaat naar de woningvoorraad op Zuid. Nu nog zijn veel te veel huizen verpauperd en die trekken daardoor ook vooral arme huurders aan, zo is de analyse. 

Aansluiting

Het onderwijs krijgt een mega-investering van 88 miljoen euro. Kinderen uit de zeven slechtste buurten gaan verplicht 10 uur per week langer naar de basisschool, in plaats van de huidige zes extra uren. Ook verandert het aanbod van basisscholen op Zuid vanaf 2020, het plan van aanpak moet dit jaar klaar zijn. Scholen moeten groter worden en zich duidelijker onderscheiden. Op die manier verbeteren de aansluiting op de voorschool voor peuters en de zorg voor kinderen die dat nodig hebben. Door ‘duidelijke smoelen’ als ‘montessori’ of ‘vrije school’ worden de scholen aantrekkelijker voor hoogopgeleide ouders.

Andere opvallende nieuwe punten van het NPRZ zijn het voornemen om winkelruimte te beperken en te gebruiken als huis of kantoor - behalve in Feyenoord City, daar mogen juist méér winkels komen. Ook zijn er plannen voor een ‘cultuurwetenschappelijk instituut’ dat iconisch moet worden en als een magneet voor toeristen en professionals moet werken.  

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam