Volledig scherm
Foto ter illustratie. Kindermishandeling is niet altijd zichtbaar. © ANP

84 procent vaker alarm geslagen over kindermishandeling in regio Rotterdam

In de eerste tien maanden van dit jaar is het aantal meldingen over mogelijke kindermishandeling bij Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond explosief gestegen. Er kwamen 3753 signalen binnen, een stijging van 84 procent ten opzichte van vorig jaar. Dit zijn gemiddeld 16 meldingen van vermoedens van kindermishandeling per dag.

In totaal kreeg Veilig Thuis in de periode van januari tot en met oktober 12.090 meldingen binnen, inclusief vermoedens van huiselijk geweld. Bij kindermishandeling kan het gaan om geweld zoals slaan, maar ook seksueel misbruik, verwaarlozing of getuige zijn van geweld tussen de ouders kan schade opleveren bij kinderen.

Achterstanden

In september werd al bekend dat het nog altijd te lang duurt voor meldingen van kindermishandeling en huiselijk geweld worden opgepakt. Veilig Thuis slaagde er niet in om de achterstanden goed weg te werken omdat er steeds meer signalen van geweld bij het Rotterdamse meldpunt binnenkomen. Een van de oorzaken: De meldcode is per 1 januari aangescherpt, waardoor er ‘steeds meer meldingen komen van professionals die ons eerder minder goed wisten te vinden’, aldus Veilig Thuis toen. Met name vanuit het onderwijs wordt vaker gemeld.

In de nationale Week tegen Kindermishandeling doet Veilig Thuis, ondanks de achterstanden, de oproep vooral te blijven melden. ,,Want ieder kind dat opgroeit in een onveilige situatie is er één te veel’’, aldus Debbie Maas, bestuurder Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond, in een verklaring.

Deze week is er een speciale bijeenkomst voor medewerkers, waarin iemand die mishandeld is als kind haar verhaal deelt. Ook komt er een boekenlegger uit met vijf weetjes, tips en informatie over de diensten van Veilig Thuis. Ook wordt de lezer verteld hoe hij het verschil kan maken.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (23%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (14%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (63%)
6278 stemmen