Rotterdammer Arjan Breukhoven is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Volledig scherm
Rotterdammer Arjan Breukhoven is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau © Jan Kok | Boomerang Fotografie

96 lintjes in Rotterdam, Albrandswaard, Barendrecht, Ridderkerk en Lansingerland

Een gemeentezaal vol blije gedecoreerden plus trotse familie en vrienden. Het zat er dit jaar niet in bij de uitreiking van de koninklijke onderscheidingen. Burgemeesters, soms geholpen door loco-burgemeesters, in Rotterdam, Albrandswaard, Barendrecht, Ridderkerk en Lansingerland belden met de ontvangers van de lintjes. Op een nog te bepalen datum - zeer afhankelijk van de ontwikkelingen rond het coronavirus - krijgen ze allen de versierselen opgespeld. Aan de inzet van deze 96 mensen (waarvan 34 brandweerman en 15 vrouw)  doet het gebrek nu aan feestelijke ceremonie niet af. Die was en is formidabel. 

ALBRANDSWAARD

Orthopedisch chirurg M.P. Heijboer is voortaan Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is min of meer de uitvinder van de medische sport- en blessurewetenschap waarin hij via innovatieve operatietechnieken heel veel (top)sporters opnieuw op hoog niveau heeft weten terug te brengen. Bovendien zet hij zich al sinds 1988 in diverse functies in voor voetbalvereniging Rhoon.

Burgemeester Jolanda de Witte van Albrandswaard belt de decorandi in haar gemeente voor de lintjesregen van 2020.
Volledig scherm
Burgemeester Jolanda de Witte van Albrandswaard belt de decorandi in haar gemeente voor de lintjesregen van 2020. © Privéfoto

(Tekst loopt onder de foto door)

A. de Vries is al bijna dertig jaar onafgebroken een buitengewoon betrokken vrijwilliger. Vandaar dat hij nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau is. Hij is voorzitter van de VVD, bestuurslid van de Watersportvereniging Blickvliet in Zuidland en vrijwilliger bij het Watersportverbond, de Evangelische Lutherse Gemeente Rotterdam en bij Sonneburgh. Daarnaast is hij mantelzorger voor zowel zijn vader als zijn dochter. 

C.H. Kamsteeg is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn ruim 26 jaar inzet voor het vrijwillige brandweerkorps van Barendrecht. Daar is hij ook leider bij de Jeugdbrandweer en stoomde hij menig jongeling klaar voor het volwassen korps. Burgemeester Van Belzen van Barendrecht zal deze inwoner van Albrandswaard later de versierselen opspelden. 

BARENDRECHT

De gewelddadige dood van zijn dochter, die om het leven werd gebracht door haar partner in juni 2005, maakte dat J. van Kleeff en zijn vrouw de zorg kregen over hun kleinkinderen. Zij waren toen 8 maanden en 2,5 jaar oud. Nu is hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, voor  zijn jarenlange inzet voor de belangen van de nabestaanden van geweldsslachtoffers. Als ervaringsdeskundige heeft hij gesprekken geïnitieerd met organisaties als Slachtofferhulp, ministeries en het Openbaar Ministerie.

Onderstaande Barendrechters zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

De vrijwillige brandweer in Barendrecht is vrijdag uitbundig voorzien van gedecoreerden. Het gaat dan om P.R. van Bakel, A. Koedoot, J. Mijnders en A.L. van der Wilt. De mannen worden geroemd om hun jarenlange inzet en kunde als hulpverlener.

(Tekst loopt door onder de foto)

De onderscheiden brandweerlieden in Barendrecht. Geheel links staat burgemeester Jan van Belzen.
Volledig scherm
De onderscheiden brandweerlieden in Barendrecht. Geheel links staat burgemeester Jan van Belzen. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Een andere gelauwerde brandweervrijwilliger is G.D. Wagner. Maar deze Barendrechter doet dat voor de blusploeg Keyenburg in Rotterdam. Met 30 jaar ervaring heeft hij nu een lintje, dat hem later in Rotterdam zal worden opgespeld.

Tussen de gedecoreerden zitten twee vrouwen. G. de Boom wordt een ware bruggenbouwer genoemd en een vrouw die zich al meer dan 40 jaar vrijwillig inzet voor de Barendrechtse samenleving. Ze is de spin in het web van de viering van Koninginnedag en tegenwoordig Koningsdag, waarvoor ze de voorbereidingen altijd al in het najaar start. J. Louws drukt als bescheiden, harde werker haar stempel op het bestuur van de Protestantse Gemeente Barendrecht. Ook was zij langere tijd actief voor het verpleeghuis Antonius Rotterdam-IJsselmonde. Van 1982 tot 1997 was zij diaken voor de Gereformeerde Kerk van Rotterdam-IJsselmonde. Sinds 2014 treedt ze op als boekhouder van de Wereldwinkel in haar gemeente.

J.M.M. Brouns kan zich met een gerust hart een duizendpoot noemen. In zijn woonplaats maakte hij lang zich nuttig voor badmintonvereniging The Flyin Shuttle en doet hij dat nog steeds voor Tennisvereniging Barendrecht. Sinds 2015 is hij lid van het Coöperatiefonds van de Rabobank. Dit fonds ondersteunt initiatieven die het lokale maatschappelijke of culturele leven verbeteren door een deel van de winst terug te geven. Als commissielid beoordeelt hij aanvragen.

De Christelijk Gereformeerde Eben-Haëzerkerk in Barendrecht kan al sinds 1977 rekenen op A. Droogendijk. Tegenwoordig is hij nog actief als ouderling en beheert hij de ledenadministratie voor de kerk. Andere jarenlange toewijding toonde hij als bestuurslid van de SGP-kiesvereniging ‘Gideon’ in Barendrecht en van de Rehobothschool. J.C.L. Vermaas is vanaf 1971 betrokken bij de postduivenvereniging in Barendrecht. Zo heeft hij ervoor gezorgd dat er een nieuw clubgebouw kwam. Ook heeft hij de fusie tussen de Getrouwe Duif en Ons Genoegen tot stand gebracht. Maar voor bardiensten en het optuigen van feestavonden en tentoonstellingen draait hij evenmin de hand om.

R.J. Clement was als 15-jarige medeoprichter en bestuurslid van een speeltuinvereniging. De nu 67-jarige Barendrechter nog altijd een zeer actief bestuurslid van Buurt en Speeltuin Vereniging ‘Zalmplaat’ in Rotterdam-Hoogvliet. De Barendrechtse burgemeester Jan van Belzen informeerde hem over de onderscheiding, maar het lintje zelf zal ter zijner tijd in Rotterdam worden opgespeld.

LANSINGERLAND

Onderstaande inwoners van Lansingerland zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

L.H.M. Baars is sinds 2005 voorzitter van de cliëntenraad van Aesopus, daarnaast neemt de Bleiswijker deel aan de financiële commissie bij Laurens en zet hij zich in voor duizenden kwetsbare ouderen in Rotterdam en omstreken. Bij atletiek- en wandelvereniging de Kieviten is A. de Vos uit Bleiswijk sinds 1985 een alom tegenwoordige factor. Daarnaast zet hij zich in voor een verpleeghuis tijdens dagjes uit én besteedt hij veel aandacht aan het wandelen met deze senioren. Bergschenhoeker J.B.M. Kerver zet zich al jaren met ziel en zaligheid in voor de St. Willibrordparochie. Ook gaat hij, bij gebrek aan priesters, geregeld voor bij een uitvaart. L.D. Meijer wordt gedecoreerd voor zijn lange inzet voor muziekvereniging Concordia. Via Stichting Bergschenhoeks Instrumentenfonds werft hij fondsen om instrumenten voor onder meer Concordia te bekostigen.

J. Mijnders was zo'n 14 jaar (vice-)voorzitter van voetbalclub Soccerboys in zijn woonplaats Bleiswijk. Zijn inspanningen voor het goede doelen-comité van het Heerengenootschap Blesewic mogen evenmin vergeten worden. Het CDA heeft liefst 20 jaar gebruik kunnen maken van de diensten van R.J.M. Remmerswaal. Sinds 2015 zet hij zich in zijn woonplaats in voor de historische vereniging Den Bergschen Hoek.  Nog een gedecoreerde vanuit muziekvereniging Concordia is A. van den Bogerd. Onder het voorzitterschap van de muzikale Bergschenhoeker maakte de vereniging een glansperiode door. Voor natuur- en vogelwacht Rotta is J.J. van Lien uit Berkel en Rodenrijs al 20 jaar bestuurslid, ook was hij 12 jaar steunfractielid van de ChristenUnie Lansingerland. Verder zat hij zo'n 10 jaar in het bestuur van voetbalclub CVV.

Van het tuinonderhoud tot het begraven van mensen, bij de OLV Geboortekerk kunnen ze al circa 20 jaar rekenen op P.J.J. van Steenderen uit Berkel en Rodenrijs. Maar hij doet meer; bij de voetbalamateurs van TOGB rekenen ze op hem als begeleider en scheidsrechter, terwijl ouderen hem kennen als een van de chauffeurs van de 3B-bus. G.H. Jansen uit Bergschenhoek is leerkracht en directeur van een basisschool, tegelijkertijd werkt hij als vrijwilliger reeds een halve eeuw voor de Hervormde Gemeente Berkel en Rodenrijs. Zijn eega, N.W.M. Jansen-Spek, wordt eveneens gedecoreerd voor inspanningen voor deze geloofsgemeenschap. Voor Welzijn Lansingerland, die ouderen en de minder-zelfredzamen helpt, is zij al 11 jaar minimaal één dag in de week actief, onder meer voor het invullen van de belastingformulieren.  Een bezige bij, zo M.L.M. van Winden te omschrijven. Als sinds 1992 is ze leidinggevende bij de scouting in haar woonplaats Berkel en Rodenrijs. Maar ze zette zich bijvoorbeeld net zo goed in voor goede doelen-collectes, de tafeltennisvereniging en het Jeugdfestival. 

Opnieuw een echtpaar dat wordt onderscheiden.  H.J. van Drunen en M. van Drunen-Bik uit Berkel en Rodenrijs. De twee zetten zich sinds jaar en dag in voor het Jodocus Jeugdfestival, een jaarlijks evenement die kinderen in de zomervakantie een week vol activiteiten biedt. Daarnaast kan de zeeverkennersgroep de Argonauten rekenen op de heer Van Drunen, terwijl mevrouw Van Drunen zich energie steekt in het Hospice Lansingerland. De Bleiswijkse K. Wooning-van Hoff is sinds 2005 betrokken als bestuurssecretaris van de RK-parochie Christus Koning. Tot slot is er een lintje voor H. Coenraadts uit Berkel en Rodenrijs. Zij stak 21 jaar lang haar energie in Omnisport 2B, verder kookte ze als vrijwilliger bij een verzorgingstehuis en draaide ze bardiensten bij de postduivenvereniging. 

RIDDERKERK

Onderstaande Ridderkerkers zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

Tien gedecoreerden zijn al jarenlang lid van de Ridderkerkse vrijwillige brandweer. Het zijn T. Dorchain, A. van der Steen, C. Riemens, G. Prinse, H. van der Spek, M. Ossaili, P. Neeleman, P. van der Meulen, T. Mans en W. Moerkerken.

A. Bullee-van den Heerik is onderscheiden voor haar inzet als lid en penningmeester van de Oudercommissie OLS De Waal (voorganger van OBS De Piramide), d'r vrijwilligerswerk voor de personeelsvereniging van de gemeente Ridderkerk en haar werkzaamheden voor het SER-Koor. J.A. Blok heeft eveneens een tris inspanningen als vrijwilliger achter zijn naam staan. Van werk voor de Protestantse Gemeente Slikkerveer tot Natuurvereniging IJsselmonde tot voorzitter van de ouderenclub KBO-PCOB. H. C. de Heer krijgt in een later stadium de versierselen opgeprikt voor zijn vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis en zijn jarenlange bezorging van De Oud Rotterdammer. Ook fotografeert hij evenementen die worden gehouden voor (ex-)kankerpatiënten en hun familie. 

ROTTERDAM

Onderstaande Rotterdammers zijn benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau:

S.R.A. van Eijck zet zich op uiteenlopende terreinen in voor een betere samenleving. Zo was hij staatssecretaris van Financiën in het Kabinet Balkenende I, kwartiermaker, oprichter en voorzitter van de Maatschappelijke Alliantie maar ook penningmeester van de rooms-katholieke parochie Lambertus.

(Tekst loopt onder de foto door)

RAI Vereniging voorzitter en voormalig staatssecretaris van Financiën Steven van Eijck is  onderscheiden met de koninklijke titel Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Volledig scherm
RAI Vereniging voorzitter en voormalig staatssecretaris van Financiën Steven van Eijck is onderscheiden met de koninklijke titel Officier in de Orde van Oranje-Nassau. © Ton van Til

E.J. Rutten is een toonaangevend vrijwilliger in de sportwereld. Ze floot hockeywedstrijden op het hoogste niveau, waaronder interlands. Nu richt zij zich op de professionalisering van scheidsrechters en toernooiorganisatoren. E.G. Visch-Brink ging als eerste klinische linguïst met afasie aan de slag. Als medeoprichter en voorzitter van de Vereniging voor Klinische Linguïstiek stelde zij onder meer een beroepsprofiel op. Ze is nog steeds actief in vele projecten.

Onderstaande Rotterdammers zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:

Organist K.J. Breukhoven toont publiek in binnen- en buitenland hoe veelzijdig een orgel kan zijn. Daarnaast is hij dirigent van drie grote mannenkoren in Nederland en van het Australian Christian Men’s Choir in Perth, Australië. R. Lange is een vrijwilliger met een lange lijst aan taken. Zo was hij ruim 20 jaar lid van de vrijwillige brandweer. Momenteel is hij onder meer voorzitter van de Hoekse EHBO-post en zet hij zich in voor het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties.

Onderstaande Rotterdammers zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

Ook in de grootste gemeente van de Rijnmond hebben opvallend veel brandweermannen een lintje gekregen. Het zijn R.L. Bahnerth, P.H. Besseling, R. BoerenT. DekkerS.G.A. GeertsP.J. GreeveR. KarremanA.C. KleijnP.A. van der LeeW. NooijenR. PietersonP.B.J. van RijnR.P. RöerF.T.P.M. van der SandenF.J. ThijsebaardG. VerhoefE. van der VliesW. van Weijen en S.J.C.M. Zijlmans.

J.A. van Arkel zet zich sinds 1979 inzet voor lokale organisaties als de Planologische Werkgroep Schiebroek, Bezoekgroep Asielzoekers Rotterdam of het project Orgelzolders in de Breepleinkerk. Zeg je A.F.C. ten Berg, dan zeg je bridge. Ruim 40 jaar heeft hij bridgeavonden en –toernooien georganiseerd voor de leden van Koninklijke Roei- en Zeilvereniging ‘De Maas’. Hij zette ook bridgeavonden op poten in service- en zorghuizen. W.J.W. Bettink is een man met hart voor de culturele ontwikkeling in Delfshaven. Zo is hij er medeoprichter van de Vereniging Galeriehouders en voorzitter van het Genootschap Historisch Delfshaven. R. Blok is een zeer actief lid van de Kerk van de Nazarener. Zij reisde naar Jordanië, Zuid-Afrika en Oekraïne om scholen, kerken en medische posten te bouwen. J. Blonk zet al zo’n dertig jaar zijn beste been voor bij watersportvereniging Verenigde Liggers Delfshaven.

J.F. Bos speurt voor Omnisportclub de Pont en stichting My Breath My Music, waar ernstig gehandicapte kinderen samen muziek maken op aangepaste instrumenten, al jaren met succes naar donateurs, sponsoren en fondsen. 

Muzaffer Çetin heeft zich jarenlang ingezet voor het CDA.
Volledig scherm
Muzaffer Çetin heeft zich jarenlang ingezet voor het CDA. © Archieffoto

M. Çetin is twaalf jaar politiek actief geweest voor het CDA. Van de deelraad in Noord, tot de gemeenteraad en tot slot in de Provinciale Staten. C.J. van Driel zet zich al sinds 1996 in voor de EHBO-vereniging in Capelle aan den IJssel. Als voorzitter zorgt hij onder meer dat AED-buurtpreventieteams en particulieren goede trainingen krijgen. P. van Eijnsbergen heeft als groepsleider van scoutingclub Calandtroep honderden kinderen en jongeren begeleid en gecoacht. Na 60 jaar is hij nog steeds actief als vrijwilliger bij de scouting.

A.B. van der Ende heeft 18 jaar als opstapper voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) gewerkt. Hij is nu penningmeester van de Hoekse reddingsbrigade-post en Kindercentrum het Kompas. E.J. den Hartigh is sinds 2005 de drijvende kracht van Bewonerscommissie flat Nesselint. Daarnaast nam zij als voorzitter van het voormalig Huurdersplatform deel aan fusiebesprekingen tussen Wooncompas en Woonvisie. J.E. Heinsohn Huala zet zich onafgebroken in voor nieuwkomers, vluchtelingen en mensen uit culturele minderheden. H. Hempenius is al een kwart eeuw actief voor de Levende Woord Gemeente. Hij is de persoonlijk assistent van de voorganger en onderhoudt de contacten met de koster van de Breekerkplein. 

B. Hogervorst draagt sinds 1982 als technisch commissielid van scoutinggroep Calandtroep zorg voor al het materiaal. Daarnaast leert hij de kinderen en jongeren alles over motoren, elektra, hout- en metaalbewerking. ‘Gewaardeerde schakel’ K. Hoogerwerf is voorzitter van Bewonersorganisatie Zuidwijk, bestuurslid van VvE Zuiderterras en voorzitter van Stichting Zuidpleingebied. E.W. van der Kraan-Postma werkt 45 jaar bij de Lelie Zorggroep. Naast haar baan is zij onder meer actief als secretaris van de personeelsvereniging en bestuurslid van de ondernemingsraad. F. van der Polder verzorgt elke zondag het vervoer van ouderen naar de Open Hof Kerk. Ook helpt hij parochieleden met hun verhuizing naar een verzorgingshuis.

Het echtpaar H.J.J. van Namen en W. van Namen-Woudstra werkt samen als koster en beheerder van de Bergsingelkerk bij de Gereformeerde Kerk. Zij organiseren ruim 25 jaar activiteiten voor wijkbewoners. M.A. Postma is penningmeester en secretaris bij Omnisportvereniging de Pont. Hij is aanspreekpunt en verzorgt de gemeentelijke subsidieaanvragen. T.J. Rijneveld is ouderling van de Gereformeerde Gemeenten. Hij bood via Gevangenenzorg Nederland ondersteuning aan gevangenen. Ook hielp hij al 20 keer mee tijdens vakantieweken voor mensen met een beperking. 

J.N. Rijzinga is sinds 2007 penningmeester van het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse gemeente Rotterdam Noordrand. H.J.J. Schols is gastheer van de voedselbank in de Kerk van de Nazarener. Ook staat hij al ruim 50 jaar voor iedereen klaar binnen zijn kerk en buurt. M. Tabghi is onder meer oprichter van de Marokkaanse Culturele Vereniging Charlois en medeoprichter en bestuurslid van de Landelijke Marokkaanse Ouderen Bond. A.W.B. Uitjes is 1996 onafgebroken actief als vrijwillige EHBO’er. Hij is oprichter en voorzitter van EHBO Vereniging Rotterdam-Zuid op. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam