Foto van omslag boek Henda Ayari. De Franse schrijfster stelt dat ze is verkracht door Tariq Ramadan, een oud-medewerker van de stad Rotterdam.
Volledig scherm
Foto van omslag boek Henda Ayari. De Franse schrijfster stelt dat ze is verkracht door Tariq Ramadan, een oud-medewerker van de stad Rotterdam. © Facebook

Aangifte verkrachting tegen oud-adviseur Rotterdam

UpdateTegen de vroegere adviseur van de gemeente Rotterdam, islamoloog Tariq Ramadan, is aangifte gedaan wegens seksueel geweld. De Franse schrijfster en activiste Henda Ayari schrijft op Facebook dat Ramadan haar in 2012 in een hotelkamer heeft verkracht.

Ramadan zou haar hebben aangevallen in een hotelkamer. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan ‘verkrachting, seksueel geweld en intimidatie’, aldus de aanklacht.

De 55-jarige Ramadan werkte eerder bij de gemeente als 'bruggenbouwer tussen moslims en niet-moslims'. Hij werd in 2009 ontslagen vanwege uitspraken over homoseksuelen en omdat hij voor een pro-Iraanse tv-zender ging werken.

Smaad

Hij was ook gastdocent aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit. De islamoloog ontkent de beschuldigingen. Via zijn advocaat Yassine Bouzrou laat hij weten zelf een aanklacht in te dienen wegens smaad. Die aanklacht wordt maandag aan de openbare aanklager van het Franse Rouen doorgegeven. "

De veertigjarige Ayari publiceerde vorig jaar een boek over seksueel geweld. Daarin kwam ook haar verkrachting aan bod, maar de dader heet daar ‘Zoubeyr’. ,,Ik kan bevestigen dat Zoubeyr in het echt Tariq Ramadan was’’, laat Ayari weten. ,,Jaren geleden werd ik het slachtoffer van iets heel ernstigs maar ik heb nooit de naam van de dader willen geven omdat hij me bedreigde. Ik was bang en daarom zweeg ik.’’ 

Volgens haar advocaat heeft de zaak-Weinstein voor de Ayari de doorslag gegeven om nu de werkelijke naam te noemen van de vermeende dader. Persbureau AFP zegt de aanklacht van Ayari te hebben ingezien.  

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam