Volledig scherm
© AD

Aanhoudingen bij mars Pegida in Rotterdam

UpdateDe politie heeft 39 mensen aangehouden tijdens de Pegidamars die zaterdagmiddag in Rotterdam werd gehouden. Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter hield voorafgaand aan de optocht een toespraak en herhaalde daarin zijn omstreden uitspraken over de Koran.

De aangehouden demonstranten probeerden de Wilhelminapier op te komen, maar een overmacht aan agenten kon een confrontatie tussen tegenstanders van de anti-islambeweging en Pegida voorkomen. Het protest is inmiddels afgelopen. Alle verdachten komen zaterdag weer op vrije voeten.

ME
De politie en Mobiele Eenheid waren massaal aanwezig op het terrein op de Wilhelminapier. Afgesproken was dat alleen demonstranten die met speciale bussen waren aangekomen, werden toegelaten op de pier. Een aantal demonstranten uit België mocht het terrein niet op en werd  teruggestuurd. Tijdens de mars werden leuzen gescandeerd als: 'Wij sociaal en nationaal' en 'hop, hop, hop immigratiestop'.

Het Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter hield een toespraak waarin hij zijn omstreden uitspraken herhaalde die hij eerder in het Duitse Dresden deed. 

Voor de ruim 50 aanhangers van de Nederlandse tak van anti-islambeweging Pegida zei hij dat de Koran ' een license to kill is ten opzichte van ongelovigen' en 'een militair handboek hoe ongelovigen moeten vermoord en afgeslacht'.

Dewinter sprak eerder in Dresden soortgelijke woorden, wat daar tot een onderzoek van justitie leidde wegens volksopruiing. Politie en justitie in Rotterdam zullen bekijken of de uitspraken door de beugel kunnen.

Verschoven
De tweede demonstratie van Pegida in Rotterdam werd eerder verschoven van 12 naar 19 december. De gemeente was tegen een protest op zaterdag 12 december, omdat dan vanwege de viering van het 350-jarige bestaan van het Korps Mariniers in Rotterdam al veel politie op de been was.

Volledig scherm
Filip Dewinter komt naar Rotterdam om een toespraak te houden bij de protestmars van Pegida. © anp
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Rotterdam