Joost Eerdmans, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam.
Volledig scherm
PREMIUM
Joost Eerdmans, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam. © ANP

Aanvalsplan Leefbaar Rotterdam tegen wapengeweld: OV-verbod en etnische registratie

In de strijd tegen het oplaaiende wapengeweld, vooral onder jongeren, lanceert oppositiepartij Leefbaar Rotterdam een ‘aanvalsplan’. Met onder meer een ov-verbod, fouilleeracties rond scholen én etnische registratie. ,,Deze wapenwedloop moet stoppen.’’

Joost Eerdmans als LPF-Kamerlid.
Volledig scherm
Joost Eerdmans als LPF-Kamerlid. © Benelux Press

Leefbaar-fractievoorzitter Joost Eerdmans heeft al eens eerder met dit bijltje gehakt. Dat was als Kamerlid voor de Lijst Pim Fortuyn, in 2004. Ook toen presenteerde bij een Aanvalsplan tegen Wapengeweld. ,,De criminaliteit daalt, maar het aantal delicten met wapens stijgt. Maatregelen zijn keihard nodig!’’ zei hij toen. Met succes. Toenmalig minister Piet Hein Donner nam enkele van zijn voorstellen over, wat leidde tot een verbod op stiletto’s en vlindermessen. Eerdmans stond daarna te boek als een van de weinige LPF’ers die nog wat voor elkaar kon krijgen.

Nu, zestien jaar later, komt Eerdmans met een soortgelijk initiatief: het ‘Rotterdams Aanvalsplan Wapengeweld’ van Leefbaar Rotterdam. Ook deze keer vijftien punten, met op één een pleidooi voor een minimumcelstraf van zes maanden voor wapenbezit. ,,Dat lijkt mij het beste: op iedere school een grote poster met als opschrift: ‘Wie een mes bij zich heeft, gaat een half jaar de gevangenis in!’’’ Om dat te bewerkstelligen, moet Rotterdam een lobby in de Tweede Kamer opstarten, zegt Eerdmans.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam