Volledig scherm
PREMIUM
Juristen van BurgerkrachtCentraal helpen mensen bij het aanvragen van een bijstandsuitkering. © Sanne Donders

'Aanvragen bijstand bij gemeente expres lastig'

Met 'trucjes' en slechte voorlichting proberen veel gemeenten te voorkomen dat inwoners daadwerkelijk een bijstandsuitkering aanvragen. Ook worden mensen vaak niet geïnformeerd over het recht op een voorschot. Daarvoor waarschuwt Sociaal Verhaal, een club van zo'n twintig juristen die minima helpt met het aanvragen van een uitkering.

Quote

Sommigen krijgen dan een afwijzing omdat ze een tijd zijn onderhou­den door familie

Peter Magnee

Volgens woordvoerder Peter Magnee krijgt zijn organisatie hierover geregeld klachten. Vaak worden mensen verwezen naar familieleden of vrienden. Soms moeten aanvragers ook zó veel informatie aanleveren dat ze afhaken. ,,Maar dan hebben ze na een poosje nog steeds geen geld en komen ze terug bij de gemeente. Sommigen krijgen dan weer een afwijzing omdat ze een tijd zijn onderhouden door familieleden.''

Om te voorkomen dat iemand die een bijstandsuitkering aanvraagt in financiële problemen komt, heeft die persoon recht op een voorschot van enkele honderden euro's. Maar volgens het burgerpanel BurgerkrachtCentraal informeren de meeste gemeenten hun inwoners hier nauwelijks over.

Uit onderzoek van deze organisatie blijkt dat ruim de helft van alle gemeenten hier geen of nauwelijks informatie over geeft op haar website. Soms is de informatie zo verstopt dat die nauwelijks te vinden is. Woordvoerder Ray Heijder noemt dat 'zeer zorgelijk'. Doel van het onderzoek is gemeenten zover te krijgen dat ze hun informatievoorziening verbeteren.

Heijder is van plan hier de komende jaren op te blijven controleren. Bovendien zal hij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Tweede Kamer benaderen om meer draagvlak te krijgen voor verbetering. ,,In schrijnende gevallen kunnen we ook naar de rechter stappen.'' Hij hoopt echter dat dit niet nodig is.

  1. 24 uur Wilhelminapier: Zo leuk en bruisend is dit voormalige desolate havengebied geworden
    PREMIUM
    video

    24 uur Wilhelmina­pier: Zo leuk en bruisend is dit voormalige desolate havenge­bied geworden

    Met zijn woud aan torens is de Wilhelminapier niet meer weg te denken uit de skyline van Rotterdam. In pakweg twee decennia kreeg de oude havenpier een nieuw leven als als eigentijdse wolkenkrabberwijk. Hoewel nog drie torens ontbreken, nadert het nieuwe stukje stad langzaam zijn voltooiing. Het wordt drukker en drukker op de pier, sterker nog: het bruist. Hoe leuk en levendig is het eigenlijk geworden in dat voormalige desolate havengebied? We verbleven er 24 uur om dat te ervaren.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam