Burgemeester Aboutaleb
Volledig scherm
PREMIUM
Burgemeester Aboutaleb © ANP

Aboutaleb blij met samenscholingverbod in heel Rotterdam. 'Nu kunnen we handhaven’

Burgemeester Ahmed Aboutaleb is tevreden met de extra maatregelen die het kabinet heeft afgekondigd. Met name het samenscholingverbod biedt goede mogelijkheden om ongewenst gedrag aan te pakken, zegt Aboutaleb. ,,Ik ben vooral tevreden met de strenge toon die het kabinet aanslaat. Maar we gaan nu niet ineens 600.000 Rotterdammers controleren.’’

Quote

Ik heb het zaterdag met mijn eigen ogen gezien, toen ik op inspectie ging in het Kralingse Bos

Burgemeester Aboutaleb

Zodra de noodverordening is getekend, naar verwachting dinsdagmiddag, heeft burgemeester Aboutaleb ongekend verregaande bevoegdheden tot zijn beschikking. In heel de stad geldt een samenscholingsverbod voor meer dan drie personen. Ook kan hij locaties sluiten waar de coronamaatregelen niet worden nageleefd: winkels, straten, parken of zelfs speeltuinen. 

Maandagavond sprak hij in Utrecht met andere burgemeesters de zaken nog eens goed door. ,,Het is een bizarre situatie,’’ zegt hij na deze bijeenkomst. ,,Deze noodverordening is aan mij opgedragen van boven, door het Rijk. De Rotterdamse gemeenteraad heeft er niets over te zeggen. Het democratische systeem wordt op dit moment opzij geschoven.’’ Aboutaleb heeft wel gekregen waar hij zondagavond om vroeg. In Nieuwsuur deed hij een klemmend beroep om meer middelen om de afgekondigde maatregelen en adviezen af te dwingen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam