Volledig scherm
Trouwstoet gaat op de bon © Politie

Aboutaleb denkt aan meldplicht voor trouwstoeten

UPDATETrouwstoeten in Rotterdam moeten zich voortaan wellicht melden voordat ze de weg opgaan. Burgemeester Aboutaleb denkt dat zo’n meldplicht kan helpen bij het tegengaan van de overlast door voornamelijk Turkse en Marokkaanse huwelijksvierders.

Volgens een woordvoerster van Aboutaleb is een melding vooraf slechts één van de maatregelen waaraan kan worden gedacht. De raad discussieert donderdag met de burgemeester over wat nog meer kan worden gedaan om een herhaling van een incident zoals vorige week vrijdag te voorkomen. Toen werd een agent in Rotterdam bewusteloos geslagen door een man uit een trouwstoet. De agentenmepper is nog steeds voortvluchtig.

Als het aan Aboutaleb ligt, hoeven trouwstoeten niet in de ban. ,,Iedereen mag een feestje vieren in de stad, maar dan wel binnen de regels van de wet en zonder anderen daarbij tot overlast te zijn,’’ zegt zijn woordvoerster. De burgemeester hoopt ook dat de geweldpleger van vorige week zich meldt of dat zijn familieleden de politie helpen hem te vinden. Eerder deed ook al de vrouw van de geslagen agent een oproep aan de dader.

Antwerpen voerde vorig jaar al een meldplicht in voor trouwstoeten. In die stad worden trouwstoeten na een reeks van incidenten als evenementen beschouwd.  Elke autokaravaan of trouwstoet moet nu minstens zes weken op voorhand een toelating vragen aan de burgemeester. Wie die toelating niet krijgt of de voorwaarden ervan schendt, kan problemen krijgen. Zo riskeren bijvoorbeeld álle deelnemers een boete tot 350 euro. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6194 stemmen