Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Aboutaleb grijpt in vanwege agententekort: minder politie bij voetbalwedstrijden

Wedstrijden van Feyenoord, Sparta en Excelsior zullen het voortaan met minder politiemensen moeten doen. Ook kan de stad zich geen extra evenementen meer veroorloven in de zomermaanden. De Rotterdamse burgemeester grijpt in vanwege het tekort aan agenten.

Aboutaleb schrijft over de maatregelen in een brief aan de gemeenteraad. Volgens hem is de inzetbaarheid van het Rotterdamse politiekorps, sinds 2016, met vijfhonderd mensen gekrompen. Dat komt omdat Rotterdam agenten moet uitlenen voor de beveiliging van bedreigde advocaten, rechters, officieren van justitie, journalisten en politici. 

Een andere reden voor de terugloop van de inzetbaarheid is, ironisch genoeg, dat ervaren agenten veel tijd kwijt zijn aan het begeleiden van aspirant-agenten. Het Rotterdamse korps is vergrijsd, de komende jaren gaan er veel oude agenten uit, maar de jongeren moet wel ingewerkt worden. Volgens Aboutaleb zal dit tot zeker 2022 de situatie zijn.

Lippen

Naast dat Aboutaleb de politieinzet terugschroeft bij evenementen en voetbalwedstrijden, wil hij ook dat wijkagenten gaan meedraaien in de noodhulp, incidenten die met spoed inzet van agenten nodig hebben. Zaken die langer kunnen wachten, bijvoorbeeld een melding dat er vermoedelijk een wietkwekerij in de straat zit, zullen daardoor nog langer blijven liggen. 

Volgens een woordvoerster neemt de burgemeester deze maatregelen omdat hij niet anders kan. ,,Het gaat om de buurtagenten van de wijken waar niet de meeste problemen zijn. Die zullen één dag in de week meedraaien in de noodhulp.’’ 

Quote

Wijkagen­ten zullen één dag in de week moeten meedraaien in de noodhulp

Ahmed Aboutaleb, Burgemeester Rotterdam

Bij de voetbalwedstrijden van Feyenoord, Sparta en Excelsior zal voortaan 20 procent minder politiemensen zijn. Wat betreft de zomermaanden waarin Rotterdam geen extra festiviteiten meer kan hebben, heeft Aboutaleb het over de periode van 18 april tot 7 september. Volgens de burgemeester staat het water hem aan de lippen.

‘Niet houdbaar’

Het tekort aan agenten speelt niet alleen in Rotterdam. De regioburgemeesters hebben een gezamenlijke brief gestuurd naar de vaste Tweede Kamercommissie en de minister van Justitie en Veiligheid dat er ‘structurele financiering moet komen voor capaciteit’. Het verdelen van de tekorten draagt volgens de burgemeesters niet bij aan de veiligheid. Zij noemen de situatie ‘niet houdbaar’.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam