Volledig scherm
,,Er zijn jongens van 13, 14, 15 jaar oud die menen dat ze alleen veilig zijn als ze een mes bij zich hebben in het openbaar vervoer’’, aldus burgemeester Aboutaleb. © Frank de Roo

Aboutaleb: ‘Jongens die met messen rondlopen zijn beïnvloed door Engelse subcultuur’

Jonge jongens die in Rotterdam rondlopen met grote messen in hun rugzak zijn beïnvloed door een Engelse subcultuur, zei burgemeester Aboutaleb gisteravond in de gemeenteraad. De laatste paar maanden zijn er in en rond Rotterdam verschillende steekpartijen geweest onder tieners. Boze ouders uit Spijkenisse eisten afgelopen weekend nog maatregelen om hun kinderen te beschermen. 

,,Het is overgewaaid uit Groot-Brittannië, een bijzonder fenomeen dat daar is geboren in sociale condities die we hier eigenlijk niet kennen’’, stelde hij. ,,Er zijn jongens van 13, 14, 15 jaar oud die menen dat ze alleen veilig zijn als ze een mes bij zich hebben in het openbaar vervoer.’’ Een ‘idiote redenering’, meende Aboutaleb. ,,Het heeft niets te maken met klassieke onveiligheid zoals we die kennen. Ze denken oprecht alleen veilig te zijn met een mes bij zich.’’

Tienergeweld

Dat was gebleken uit een ‘grondige analyse’ door deskundigen na het oplaaien van het tienergeweld. ,,Met scholen, ouders, jeugdwerk, politie, veiligheidshandhavers in het openbaar vervoer en de buurt proberen wij nu vat te krijgen op dit fenomeen’’, gaf Aboutaleb richting aan de oplossing. Hij vertelde ook dat er laatst met preventief fouilleren een groot mes uit de rugzak van een 13-jarige was gehaald. ,,Alleen zo vind je zulke wapens’’, zei hij in verdediging van de politiebevoegdheid.

De laatste drie steekpartijen, in Feyenoord, Spijkenisse en Rozenburg, horen echter niet onder de Britse noemer, waarschuwde Aboutaleb ook. ,,Die hebben een ander karakter.’’ Wat de achterliggende oorzaken daar waren, maakte hij niet duidelijk.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam