Volledig scherm
Burgemeester Aboutaleb opent honderd jaar oude brieven. © AD

Aboutaleb onthult laatste geheimen van stadhuis

Het carillon van de toren van het Rotterdamse stadhuis is in 1918 geschonken door havenbaron Philippus van Ommeren van Vopak. Dat werd vanmorgen bekend toen burgemeester Aboutaleb een aantal verzegelde brieven uit vervlogen tijden opende. Tot dusver was het een mysterie wie het muziekinstrument had betaald. De gulle gever drong destijds aan op anonimiteit.

Quote

Deze gevers staan in een mooie Rotterdam­se traditie van vrijgevig­heid.

Burgemeester Aboutaleb

De gemeente bouwde het monumentale stadhuis, één van de weinige gebouwen in de Rotterdamse binnenstad die het bombardement overleefde, tussen 1915 en 1920. Veel notabelen schonken schilderijen, meubels, klokken of kandelaars aan de gemeente om het gebouw op te luisteren.

Veel namen van gevers waren al bekend, maar diverse weldoeners wilden anoniem blijven. Bij de restauratie van het stadhuis werd in 2008 een koffer met verzegelde brieven aangetroffen, geschreven tussen 1912 en 1918. Die mochten volgens een begeleidende brief pas na honderd jaar door de burgemeester van Rotterdam worden geopend.

Restauratie
Sommige brieven zijn 'pas' 97 jaar oud, maar het gereedkomen van de restauratie van het stadhuis is volgens archivaris Jantje Steenhuis een mooi moment om 'de laatste geheimen van het stadhuis' te onthullen. Burgemeester Aboutaleb toonde zich vereerd met de opdracht, die hij uitvoerde met de briefopener die voorganger Ivo Opstelten op het stadhuis achterliet.

,,Deze gevers staan in een mooie Rotterdamse traditie van vrijgevigheid. In Amsterdam is de universiteit door de gemeente opgericht. Hier namen havenbaronnen het initiatief van de oprichting van de Erasmus Universiteit en de hogescholen. En er zijn gelukkig nog steeds mecenassen die projecten in de stad steunen.''  

Monumentale orgel
Aboutaleb was vooral benieuwd wie destijds het zojuist gerestaureerde en kostbare monumentale orgel van het stadhuis schonk. Dat bleek Cornelis Immig jr te zijn, die op 4 maart 1918 een aanbetaling van 12.500 gulden aan ogelbouwer Standaart deed.  Het Stadsarchief zoekt uit wie Immig was.

,,Vermoedelijk was het een destijds bekende typograaf in Rotterdam. Maar het is niet zeker of het dezelfde persoon is. ,,Dat zoeken we uit,'' zegt archivaris Jantje Steenhuis.

Geheel onverwacht bevatten de enveloppen ook informatie over het beeld van Johan van Oldenbarnevelt. Het blijkt een gift van Samuel Muller, een ondernemer die van 1903 tot 1911 ook wethouder was in Rotterdam. Hij betaalde 10.000 gulden voor het beeld Johan van Oldenbarnevelt, dat nog altijd in een nis voor het stadhuis staat. Twee kandelaars voor de schoorsteen van het stadhuis zijn geschonken door de heer Overeinder.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam