Aboutaleb over aanslag: ‘Ik kan er niet bij, ik raak verdoofd, ik begrijp het niet’

videoRotterdam beschermt vandaag de moskeeën in de stad extra, naar aanleiding van de dodelijke aanslagen in Nieuw-Zeeland. Het aantal politiepatrouilles langs de moskeeën is opgeschroefd. Aboutaleb sprak tijdens het vrijdaggebed de bezoekers van de An-Nasr moskee in Rotterdam-West toe: ‘Wees alert en scherp, dat doen wij ook’.

,,Het is onvoorstelbaar dat iemand het doden van mensen als hoogste doel in zijn leven kan hebben’’, zei Aboutaleb in het Nederlands en Arabisch tegen de duizend bezoekers. ,,Ik kan er niet bij. Ik raak verdoofd. Ik begrijp het niet en heb er geen begrip voor. Daarom, uit solidariteit met Nieuw-Zeeland, hijsen wij vandaag de vlag van Nieuw-Zeeland halfstok. En ik schrijf een brief aan de burgemeester van Christchurch.”

In de enorme moskee stak de Rotterdamse burgervader ongeveer duizend broeders en zusters van stad en geloof een hart onder de riem. ,,Ik hoop dat jullie erin slagen om deze gebeurtenis een plek te geven. Dat jullie je niet laten verslaan. En dat jullie alert en scherp blijven. Er is geen reden tot zorg, maar blijf alert en scherp. Dat doen wij ook.” 

Hoewel er geen concrete dreiging is voor moskeeën in Nederland, nemen de politie en de burgemeester  ‘zichtbare en onzichtbare maatregelen’. ,,Dat doen we voor het gevoel van veiligheid en uit voorzorg’’, aldus Aboutaleb. ,,Mij bereiken berichten van mensen die zeggen: wij hebben hier behoefte aan, wij willen dat de politie nu zichtbaar is. Dus dat doen wij graag.”

Ook in De Middenweg, een andere moskee in Rotterdam, werd stilgestaan bij de dodelijke aanslagen. Daar was de wijkagent bij aanwezig. ,,Hij komt langs om te laten zien dat hij ons serieus neemt”, zegt Jacob van der Blom van het islamitische gebedshuis. ,,Ik verwacht ongeveer driehonderd bezoekers, de meesten zullen gewoon komen. Dat is ook belangrijk, als een gestoorde gek zoveel kapot wil maken, moeten wij juist bijeen blijven.”

Volledig scherm
Aboutaleb sprak vanmiddag tijdens het vrijdaggebed de bezoekers van de An-Nasr moskee in Rotterdam-West toe: ‘Wees alert en scherp, dat doen wij ook’. © Frank de Roo

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam