Volledig scherm
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam opent de tentoonstelling ‘Dealen met Drugs’ in het Maritiem Museum Rotterdam in 2018. © ANP

Aboutaleb: ‘Privacywetgeving beschermt criminelen’

Privacywetgeving en een tekort aan middelen bemoeilijken de aanpak van zware en ondermijnende criminaliteit. Dat stelt burgemeester Ahmed Aboutaleb. Zo wilde hij zijn ambtgenoot in Nissewaard waarschuwen over een criminele ondernemer, maar dat kon niet.

Sinds 25 mei vorig jaar is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht. Deze regelgeving maakt het lastig criminelen aan te pakken, aldus de burgemeester. ,,Ik mag nu over een persoon die betrokken is bij ondermijning en die vertrokken is naar Groningen, niet de burgemeester van die stad informeren en dat is natuurlijk bizar”, zegt hij. ,,Ik begrijp alle overwegingen rond privacy, maar hier is privacy niet voor uitgevonden.”

Quote

Hier is privacy niet voor uitgevon­den

Ahmed Aboutaleb, burgemeester Rotterdam

Onlangs wilde Aboutaleb de burgemeester van Nissewaard waarschuwen over een ondernemer. Die was Rotterdam uitgewerkt, nadat meerdere bedrijfjes van hem gesloten waren. In die winkeltjes waren wapens gevonden. ,,Ik wilde de burgemeester informeren dat de ondernemer daar inmiddels actief was’’, zo vertelt Aboutaleb. ,,Maar dat mag dus niet.”

Aboutaleb zegt verder dat minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) het vraagstuk kent. ,,Maar hij wil niet, zoals ik begrijp, dat we ons gedragen als een soort sheriff en op de stoel van justitie gaan zitten. Ik kan daar niet bij, want we werken juist samen met justitie en andere partners. Ik heb begrepen dat de minister de Raad van State om advies gaat vragen over deze problematiek. En daar zitten we nu.”

Aboutaleb wil meer rechercheurs en douaniers om drugscriminaliteit in de Rotterdamse haven te bestrijden. Volgens de NOS onderschepte de douane vorig jaar bijna 19.000 kilo cocaïne, een nieuw record. De burgemeester ziet graag een nieuwe aanpak in de strijd tegen drugssmokkel. ,,Een computer zou willekeurig moeten bepalen waar iemand die dag komt te werken, zodat criminelen bij drugssmokkel niet kunnen blindvaren op een corrupt contact.’’ 

,,Ik twijfel er niet aan dat de douane er alles aan doet om goede mensen binnen te halen, maar zorgen maak ik me wel’’, zegt de Rotterdamse burgemeester. ,,De kans bestaat dat criminelen binnen de douane bepaalde contacten positioneren.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in! 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (22%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (78%)
8682 stemmen