Volledig scherm
De politie verwijderde vandaag posters met de beeltenis van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan uit de etalage van een pand in Rotterdam. © ANP

Aboutaleb roept op tot
kalmte na posteractie

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft vandaag de inwoners van Turkse afkomst in zijn stad opgeroepen kalm te blijven in de aanloop naar het Turkse referendum medio april. Aanleiding tot zijn oproep is het ophangen en het later verwijderen van posters van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in een winkeletalage aan de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid.

De posters werden volgens de politie verwijderd nadat informatie was binnengekomen dat de openbare orde mogelijk in het geding was. Via RTV Rijnmond riep Aboutaleb op tot kalmte en rust. ,,Ik zou het geweldig vinden als we echt weer de rede organiseren'', aldus de burgemeester in gesprek met de regionale omroep. Het is volgens hem 'ook echt nodig dat iedereen bij de les blijft, want de stad is niet gebaat bij deze vorm van voortdurende escalatie'.

Openbare veiligheid

De burgemeester zegt dat iedereen zijn loyaliteit mag hebben, 'maar dingen doen die de openbare veiligheid in gevaar brengen, daar moet je van wegblijven'. In Rotterdam zijn spanningen onder diverse Turkse groeperingen opgelaaid nadat het de Turkse ministers Cavusoglu (Buitenlandse Zaken) en Kaya (Familiezaken) op grond van de openbare orde was verboden daar toespraken te houden.

Provocatie

Volgens buurman Osman Ozgul van het wedkantoor aan de Beijerlandselaan zijn de levensgrote doeken vooral een provocatie aan het adres van burgemeester Ahmed Aboutaleb. ,,Hij was boos op de burgemeester, omdat hij gedwongen werd zijn deuren te sluiten en omdat zijn vergunning is ingetrokken'', aldus Ozgul van café De Beijerlandselaan.

Volgens Ozgul moet de actie vooral worden gezien als ‘protest’ tegen Aboutaleb en niet zozeer als een steunbetuiging aan de Turkse president.

De gemeente Rotterdam heeft hetzelfde vermoeden. Het wedkantoor werd op 14 maart op last van Aboutaleb gesloten nadat de eigenaar al drie keer eerder was berispt. ,,Dat lijkt volgens ons de reden te zijn dat hij dit weekend de posters heeft opgehangen’’, zegt een woordvoerder.

De eigenaar van de zaak was onbereikbaar voor commentaar.