Volledig scherm
Een jointje roken in de coffeeshop? In Rotterdam is dat straks niet meer zo vanzelfsprekend. © ANP

Aboutaleb wil coffeeshops weg uit Rotterdam

Volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb hebben coffeeshops hun langste tijd gehad. Nu Rotterdam kansen ziet om eigen ‘gemeentewiet’ te telen, wil hij liever niet dat deze softdrugs in coffeeshops wordt verkocht. 

Hij pleit voor een andere distributie: van automaten tot ‘bona fide’ wietbezorgers. Volgens Aboutaleb is het allerminst vanzelfsprekend dat wietverkoop in de toekomst via coffeeshops zal geschieden. Dat zei hij in het stadhuis, waar hij een nieuw coffeeshopbeleid aankondigde.

 ,,Het is de vraag of het fenomeen coffeeshop in de toekomst nog nodig is.’’ Hij ziet ‘andere vormen van distributie’ voor zich. ,,Via internet bestellen, en dan laten bezorgen door bona fide pakketbezorgers. Of via een automaat.’’

Experiment

Met het aantreden van een nieuw kabinet ziet Rotterdam kans om een lang gekoesterde plan uit te voeren: het zelf telen van wiet. Dat moet een eind maken aan ‘illegale praktijken aan de achterdeur’. In het regeerakkoord staat dat er een experiment komt met onder staatstoezicht geproduceerde wiet. ,,Ik ben een van de eerste burgemeesters die praat met minister van justitie Grapperhaus. We zouden graag de eerste testgemeente zijn,’’ aldus Aboutaleb.

Quote

Met coffee­shops is het vaak geen zuivere koffie

Burgemeester Aboutaleb

Onder druk van de gemeenteraad heeft Aboutaleb al langer een plan klaarliggen voor ‘gemeentewiet’. Dat is tot nu niet gelukt, omdat de landelijke overheid geen toestemming gaf. Nu is dat anders.

Aboutaleb zou nog een stap verder willen gaan. Hij ziet deze gemeentewiet het liever niet in coffeeshops. ,,Met coffeeshops is het vaak geen zuivere koffie.’’

Lees verder onder de video.

Versoepeling 

Verder kondigde de burgemeester een versoepeling aan van het huidige strenge Rotterdamse coffeeshopbeleid. Zo worden coffeeshops die zich binnen 250 meter loopafstand van een school bevinden niet langer gesloten. De afgelopen tien jaar zijn 16 coffeeshops om deze reden gesloten. Aboutaleb noemde dit afstandscriterium daarom een ‘succes’. ,,Het aantal coffeeshops is vooral in de wijken gedaald en de leefomgeving is verbeterd.’’ Het totaal aantal coffeeshops is gedaald van 65 naar 36.

Onlangs moesten er ook twee coffeeshops dicht, ’t Trefpunt aan de Botersloot en Rif in Crooswijk, omdat zich naderhand in de omgeving een school vestigde. Dit leidde tot veel kritiek in de gemeenteraad. Deze coffeeshops mogen alsnog open, liet Aboutaleb weten.

Toeristen

Uit een onderzoek van bureau Ecorys blijkt verder dat vraag en aanbod ‘min of meer in balans’ zijn. In 2016 had Rotterdam 34 coffeeshops nodig om aan de vraag te voldoen, aldus het onderzoek. In 2021 is dit naar verwachting 38. Worden toeristen meegerekend, dan is er behoefte aan respectievelijk 41 en 46 coffeeshops.

Volledig scherm
Burgemeester Aboutaleb: ,,Het is de vraag of het fenomeen coffeeshop in de toekomst nog nodig is.'' © ANP

De burgemeester is niet van zins om nieuwe coffeeshops te openen. ,,Wij zijn er niet voor softdrugstoerisme. Dat imago willen wij absoluut niet. We zien allemaal hoeveel last Amsterdam daar van heeft.’’

Wil jij ook als eerste op de hoogte zijn van breaking news in jóuw regio? Zet dan je pushnotificatie aan!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam