Volledig scherm
Burgemeester Ahmed Aboutaleb © ANP

Aboutaleb wil gesprek met Turkse consul

Burgemeester Ahmed Aboutaleb wil een gesprek met de Turkse consul-generaal in Rotterdam, Sadin Ayyildiz, over de spanningen in de Turkse gemeenschap. Bij dat gesprek, dat ,,een dezer dagen'' moet zijn, schuift ook de Rotterdamse onderwijswethouder aan.

Aboutaleb is niet gelukkig met een brief die de consul aan verschillende burgemeesters in de regio Rotterdam heeft gestuurd, zo zei hij tegen de Rotterdamse gemeenteraad vandaag.

De brief van de consul is niet openbaar, maar het zou gaan om politieke inmenging en de vraag hoe burgemeesters om moeten gaan met demonstraties van tegenstanders van de Turkse regering. ,,In die brief staan onderdelen waarvan ik me afvraag of die wel op de weg van de consul liggen, om mij daarin te bereiken.''

Aboutaleb kreeg de afgelopen weken verschillende vragen van Rotterdammers over de vraag waarom hij een demonstratie van Koerden heeft toegestaan. Voor- en tegenstanders van PKK-leider Öcalan raakten slaags met elkaar. Ook de consul zou willen dat dat soort demonstraties worden verboden. ,,De oplossing ligt echter niet in het verbieden van demonstraties,'' aldus Aboutaleb die zich beroept op de vrijheid van meningsuiting. Hij wil dan ook aan de consul uitleggen hoe Nederland met de grondwet omgaat.

,,Turkije heeft vanzelfsprekend het recht om te bepalen hoe om te gaan met zijn bewoners. Maar mogen wij alstublieft zelf ook bepalen hoe wij hier met allerlei vrijheden omgaan. Ik accepteer geen inmenging in de manier waarop we onze vrijheden uitoefenen.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam