Volledig scherm
Sinterklaas en Zwarte Piet. © ANP

Aboutaleb ziet niks in verbod op demonstratie tijdens intocht

Burgemeester Aboutaleb ziet niets in het voorstel van oppositiepartij Leefbaar Rotterdam om demonstraties tijdens de intocht van Sinterklaas te verbieden. Dat zei hij vandaag in een – voortgezet – debat over de tumultueuze aankomst van Sint in Rotterdam vorige maand.

,,We doen het met pijn in het hart, maar we hebben gezien dat het niet anders kan. We kiezen voor de veiligheid van de ouders en de kinderen’’, aldus Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf. Volgens haar wordt het sinterklaasfeest gekaapt door een ‘extremistische minderheid’ van Zwarte Piet-tegenstanders.

Aboutaleb wilde er niet aan, volgens hem is het niet grondwettelijk. ,,Het recht op demonstreren gaat ver, heel ver. Ook mag een demonstrant mensen tot overlast zijn, heeft de rechter bepaald. Deze motie valt wat mij betreft buiten de wet’’, zo stelde hij.

Racistische karikatuur 

Het debat draaide uiteindelijk om de vraag of Zwarte Piet een racistische karikatuur is, of niet. Zo vroeg Leefbaar om een ‘digitale meningspeiling’. Nida-raadslid Ercan Büyükçifci: ,,Nee, over racisme hou je geen referendum. Dat schaf je af!’' Hoogwerf: ,,Nee, het is geen racisme. Dat maakt u ervan!’'

Leefbaar richtte de pijlen ook op Elvin Rigters, de Rotterdamse voorman van Kick Out Zwarte Piet. Hij was tijdens de intocht opgepakt omdat hij betrokken was bij een vechtpartij, die ontstond nadat vanuit een auto een rookbom naar de demonstranten was gegooid.

Schoppende beweging

Woensdag verscheen op website Geenstijl een foto waarop Rigters een schoppende beweging maakt. Volgens Leefbaar was dit het bewijs dat hij agressief was en de confrontatie zocht. Dat zorgde voor hoon op de linkerflank van de gemeenteraad. ,,Wie gelooft u nu: de politie of Geenstijl?’’vroeg raadslid Stephan Leewis van GroenLinks.

Aboutaleb wees erop dat het OM en de politie onderzoek doen naar de zaak. ,,Uiteindelijk geeft de rechter een oordeel. Zo werkt dat in dit land.’'  Over de moties wordt pas later gestemd.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6148 stemmen