Volledig scherm
De Rotterdamse burgemeester kan zich niet vinden in de spelregels die het kabinet heeft opgesteld voor de proef met de ‘staatswiet'. © John Back censuur.com

Aboutaleb ziet wietproef in huidige opzet niet meer zitten

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam ziet niet zo veel meer in een proef met de gereguleerde teelt van softdrugs. Zo heeft hij aan de ministers Grappenhaus (Justitie en Veiligheid) en Bruins (Medische Zorg) laten weten. 

Eind vorig jaar was een meerderheid van de gemeenteraad nog enthousiast over deelname aan de ‘wietproef’. Hiervoor had het kabinet ruimte gecreëerd in het regeerakkoord. In zes tot tien gemeenten zou vier jaar lang geëxperimenteerd mogen worden met legale teelt en levering aan coffeeshops.

De Rotterdamse burgemeester kan zich echter niet vinden in de spelregels van de proef. De speciale commissie Knottnerus voor deze wietproef had ook al de nodige op- en aanmerkingen, maar die zijn door het kabinet goeddeels ter zijde geschoven. Tot ergernis van Aboutaleb, want die staat veelal achter de bevindingen van de commissie.

Zo hekelt de burgemeester in de brief aan de ministers bijvoorbeeld de verplichting dat alle circa veertig coffeeshops in Rotterdam verplicht mee moeten doen. Hij ziet hen niet zo makkelijk allemaal tegelijk overschakelen op de landelijk geteelde wiet. Ook vreest hij de reactie van de huidige leveranciers - in hetzelfde schrijven criminelen genoemd. ‘Het is niet ondenkbaar dat zij in de stad andere afzetkanalen zullen zoeken met alle gevolgen voor de openbare orde en veiligheid van dien.’  (tekst loopt onder de foto door)

Volledig scherm
Een bezoeker van een coffeeshop rolt een joint. © ANP

Ook wil hij van de overheid weten hoe deelname aan de proef afgedwongen kan worden bij de huidige coffeeshops.  Moeten de verkooppunten die niet mee willen doen dan gesloten worden, vraagt Aboutaleb zich af. Verder wil het kabinet dat het experiment vier jaar duurt, waarna de huidige situatie van illegale teelt en illegale levering via de achterdeur bij coffeeshops weer terugkeert, en dat er dan (pas) een evaluatie volgt.  ‘Dit is voor Rotterdam een onwenselijke situatie.’ Aboutaleb stelt voor de huidige coffeeshops van deelname uitsluiten. Dat scheelt een hoop gezeur. 

De burgemeester ziet meer in het opzetten van een aantal nieuwe verkooppunten aan de rand van de stad voor de ‘staatshennep’. Dan kan ook beter worden vergeleken met de illegaal bevoorrade coffeeshops in de stad.  Eerder maakte burgemeester Halsema van Amsterdam, de stad met veruit de meeste coffeeshops van het land, al de nodige kanttekeningen bekend rond de wietproef. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (22%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (78%)
8029 stemmen