‘Absurd: starters en middeninkomens snakken naar koophuizen, maar de stad bouwt ze amper’
OpinieIn Rotterdam schieten de dure appartementen als paddenstoelen uit de grond, constateren lijsttrekker Robert Simons en gemeenteraadslid Hans van Putten van Leefbaar Rotterdam. Zij hebben een plan voor meer betaalbare huizen in de stad.
‘Wij hebben als Rotterdamse VVD het meest ambitieuze en meest concrete plan als het gaat om het bouwen van huizen voor starters en middeninkomens, namelijk 10.000 per jaar,’ zei VVD-lijsttrekker Vincent Karremans in maart 2018 tijdens het verkiezingsdebat van RTV Rijnmond. Wat is er van deze verkiezingsbelofte terechtgekomen? Vrijwel niets. De VVD leverde een bouwwethouder die helaas geen 40.000 maar 15.118 woningen bouwde, die veelal onbereikbaar zijn voor mensen met een normaal inkomen.
Terwijl het college van burgemeester en wethouders het doel stelde om 30 procent van alle nieuwbouwwoningen in het middensegment te bouwen (koopwoningen tussen de 265.000 en 325.000 euro of huurwoningen tussen de 710 en 1060 euro). Het eindresultaat is 18 procent, waarvan maar 3 procent een koophuis is. Starters en middeninkomens snakken naar koopwoningen, maar de stad bouwt ze amper. Dat is absurd.
Hoe komt dit? Grote beleggers zijn in Nederland een te grote rol gaan spelen bij de financiering van nieuwbouwprojecten. Vroeger klopte een projectontwikkelaar voor de bouw aan bij de bank, die voor zo’n 70 procent van de financiering zorgde. Sinds banken hiermee zijn gestopt, zijn grote beleggers zoals pensioenfondsen in dit gat gesprongen. Zij dwingen echter wel af dat de ontwikkelaar vooral dure huurwoningen moet bouwen. Die leveren namelijk veel geld op.
Meerdere blunders van de kabinetten Rutte II en III hebben voor enorme prijsstijgingen gezorgd
Slechte politieke keuzes hebben deze ontwikkeling versterkt. Zo zette VVD-minister Stef Blok zeven jaar geleden de deur wagenwijd open voor buitenlandse beleggers. Ook maakte hij langere tijdelijke huurcontracten mogelijk (van één naar twee jaar), zodat beleggers minder snel gebonden zijn aan vaste contracten. Meerdere blunders van de kabinetten Rutte II en III hebben dus voor enorme prijsstijgingen gezorgd.
Wat moet er gebeuren? Bij elk groot project zit de gemeente om de tafel met de ontwikkelaar. De wethouder moet daar afdwingen om betaalbare woningen te bouwen. Daarnaast moeten we bij de voorfinanciering van grote bouwprojecten de focus verleggen van beleggers naar andere financiers. Zo kan de overheid middels een ‘Doorbouwfonds’ garant gaan staan en zorgen dat een groot deel in het sociale- en middensegment terechtkomt.
Woningcorporaties moeten flink investeren
Ook moeten woningcorporaties fors bouwen in het sociale- en middensegment. In Rotterdam bezitten Woonstad, Havensteder, Woonbron en Vestia zo’n 127.000 woningen. Een deel van deze corporaties is nog terughoudend omdat de overheid in het verleden de duimschroeven flink heeft aangedraaid. De knop moet dus om. Ze moeten flink investeren.
De afgelopen tien jaar is hun bezit door de stijgende huizenprijzen zowat in waarde verdubbeld. Laat ze bij banken aankloppen om meer investeringsruimte te krijgen. Daarnaast wordt de verhuurdersheffing afgeschaft. Sinds 2013 ging er bijna 1 miljard euro van de Rotterdamse woningcorporaties naar de nationale schatkist. Dat is gelukkig voorbij. Kortom: laat ze bouwen.
Onze stad moet voor iedereen betaalbaar blijven en niet alleen voor de hoogste inkomens.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMRotterdammers
Dag na 25-jarig huwelijksfeest vroeg Herman (88) de scheiding aan: ‘Mijn manier van afscheid’
Rotterdam -
PREMIUMTweegesprek
Vastgoedondernemer en analist delen frustratie over woningmarkt: ‘Kan niet zo door blijven gaan’
In de laatste dagen van 2021 schrijven onze verslaggevers verhalen over grote en kleine gebeurtenissen in het nieuwsjaar dat bijna achter ons ligt. Vandaag: Een goed gesprek tussen twee mensen die dit jaar tegenover elkaar stonden. In 2021 was de woningmarkt een van de vele onderwerpen die Nederland verdeelde. Komen we er samen nog uit? Vastgoedinvesteerder Victor van Bommel en woningmarktanalist Maartje Martens doen een poging. -
De kwestie
Gaat een appeltje bij de hamburger de Rotterdammer gezonder laten eten?
Wie tijdens een middagje winkelen op de Lijnbaan trek krijgt, kan terecht bij allerlei fastfoodketens. Gezond? Vaak niet. Maar het kan wel. Want vijf fastfoodzaken in Rotterdam hebben op verzoek van het stadsbestuur tijdelijk een groener, gezonder en duurzamer menu. Zit de klant daar wel op te wachten? Of is er een betere manier om gezonder eten aan de man te brengen?Rotterdam -
PREMIUM
Peperdure huurwoningen in Rotterdam staan leeg, geschokte reacties: ‘Dit willen we niet’
Geen peperdure appartementen bouwen voor de leegstand, maar extra woningen waar Rotterdamse woningzoekenden wél behoefte aan hebben. Politieke partijen grijpen het nieuws over de forse leegstand in de luxe huursector aan om zich uit te spreken tegen het huidige woonbeleid - van links tot rechts. -
PREMIUM
Vogelgriep houdt huis onder meeuwen in de stad: ‘Nooit met je handen aan een dood dier komen’
Vogelgriep heerst onder meeuwen, dus dat is oppassen geblazen. De Rotterdamse vogelkenner André de Baerdemaeker legt uit hoe we moeten omgaan met deze dieren.Rotterdam
-
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
-
-
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam