Volledig scherm
Burak D. had een bijzondere vracht achterin in zijn auto. © Frank de Roo

Acht maanden celstraf voor het smokkelen van vader en 6-jarige dochter in kofferbak

De 32-jarige Burak D. uit Harderwijk is gisteren veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf omdat hij een Irakees en diens 6-jarige dochter in de kofferbak van z’n auto naar Engeland heeft gesmokkeld. De Irakezen waren in Hoek van Holland in D.’s Renault Megane gekropen.

D.’s zwager, de 27-jarige Mehmet Y.  uit Utrecht, is vrijgesproken. Hij reisde met D. mee, maar de rechtbank acht niet bewezen dat hij heeft geweten van de bijzondere vracht achterin de auto.

Supermarkt

De zwagers waren 22 augustus vorig jaar ‘s ochtends vroeg vertrokken voor een retourtje Engeland. Omdat ze te vroeg waren voor de veerboot van Stena Line, reden zij Hoek van Holland in en parkeerden de auto bij de supermarkt van Albert Heijn midden in het dorp. Op camerabeelden is te zien hoe twee personen in de Renault klimmen, terwijl D. en Y. even winkelen zijn. Diezelfde camera registreert ook dat D. even contact heeft met een man die de inklimmers helpt.

Volgens de rechtbank is het verder opvallend dat D. met een lege kofferbak is vertrokken, hij zijn auto in Hoek van Holland niet op slot zette en dat de mensensmokkelaars uitgerekend zijn wagen uitpikten. D.’s Renault heeft een Nederlands kenteken. ,,Het kan niet anders zijn dat het een en ander is afgestemd’’, aldus de rechter.

Geld

De rechter vermoedt dat D. geld heeft willen verdienen. De Irakees heeft verklaard dat hij 4000 euro betaalde voor de illegale reis naar Engeland. 

Vader en dochter werden uiteindelijk door de Britse Border Agency in Harwich ontdekt en op de boot teruggezet, evenals D. en Y.  De zwagers lieten de tranen de vrije loop bij hun aanhouding. Ook bij de inhoudelijke behandeling van hun rechtszaak, twee weken geleden, toonden zij zich geëmotioneerd.

De zaak is uitzonderlijk, omdat het zich op klaarlichte dag in het centrum van Hoek van Holland afspeelde. Inklimmers slaan meestal toe op parkeerplaatsen rond de Rotterdamse haven.

Volledig scherm
Op deze parkeerplaats kropen een Irakees en diens 6-jarige dochter in de kofferbak van de auto van de veroordeelde Harderwijker. © GoogleStreetview

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (3%)
  • Nergens (8%)
4319 stemmen