Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Acht nieuwe partijen doen mee

De kieslijsten in de Waterweggemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis kennen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart acht nieuwe partijen. Dat blijkt uit een voorlopig overzicht dat deze krant opvroeg. Op 5 februari moeten de partijen hun definitieve kieslijsten inleveren.

Als op 21 maart de kiezers in de Waterweggemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis een rondje mogen inkleuren in het stemhok, valt er ook daadwerkelijk wat te kiezen. Naast traditionele partijen als PvdA, CDA, VVD, D66 en SP doen ook een flink aantal lokale partijen een gooi naar een of meerdere zetels.

Schiedam is koploper als het gaat om het aantal nieuwe, lokale partijen. Zo hebben SLV, LOS en ook OuderenPartij Schiedam zich laten registreren. Van de eerste twee bewegingen was al bekend dat zij deelnemen, de laatstgenoemde is nieuw.

Maarten Reuderink gaat die kar trekken. Reuderink is geen onbekende in het politieke landschap. Zo was hij jarenlang lid van de PvdA en zelfs nog even fractievoorzitter van de sociaaldemocraten in Schiedam.

"Ik heb na mijn periode bij de PvdA eerst een tijdje niets gedaan'', vertelt hij. "Maar op een gegeven moment gaat het toch weer kriebelen. Ik wil niet langer alleen maar roepen langs de zijlijn, dus hebben we een partij opgericht. Samen met nog drie voormalig PvdA'ers en een aantal mensen met wortels in de stad.''

Verbond

Quote

Wij voeren campagne voor een goed ouderenbe­leid, niet tégen anderen

Maarten Reuderink, OuderenPartij Schiedam

Reuderink benadrukt dat zijn partij écht opkomt voor de belangen van de ouderen in de stad. "En niet ook voor jongeren, die zogenaamd de senioren van de toekomst zijn'', verduidelijkt hij. 

Daarmee doelt Reuderink op het AOV van Catelijne de Groot, dat een verbond heeft gesloten met Leefbaar Schiedam en ook goede sier wil maken met jongeren. "Maar'', zo benadrukt hij, "wij voeren campagne voor een goed ouderenbeleid, willen niet de verschillen met andere partijen benadrukken.''

In Vlaardingen zijn Beter voor Vlaardingen van Marco van Unen en Ben Trooster en Hamers Herstelt Holland Partij nieuwkomers. Wie er schuil gaat achter de laatstgenoemde partij, is niet bekend. Daniel Gerritsen, die eerder aangaf Vlaardingen Nederlands, naar voorbeeld van de PVV, op te richten, heeft zich niet geregistreerd.

Maassluis tot slot, verwelkomt ook drie nieuwe partijen. Te weten: GroenLinks, Forza! Maassluis en Forum voor Maassluis. Ook zal DENK meedoen in Schiedam, maar omdat die partij landelijk actief is, hoeven zij zich niet apart te registreren.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam