Volledig scherm
© ANP

ACP uit kritiek op uitspraken ombudsman

Politievakbond ACP heeft kritiek op uitspraken van de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer. Die maakte dinsdag bekend niet verder onderzoek te doen naar het optreden van een 'schoppende agente' in Rotterdam, maar zei wel de indruk te hebben dat zij disproportioneel heeft gehandeld.

De ACP vraagt zich af waarop Brenninkmeijer die uitspraak baseert. 'Hij geeft immers zelf aan dat zijn vooronderzoek uitwees dat verklaringen over dit incident uiteenlopen en niet overeenkomen.'

Twee agenten hielden half juni in Rotterdam-Zuid een dronken man aan. Een omstander legde de arrestatie op film vast en plaatste dat op internet. Daarop is te zien hoe de agente de dronkaard enkele trappen geeft. Het filmpje leidde tot grote publieke verontwaardiging. Het Openbaar Ministerie (OM) besloot de agente niet vervolgen omdat ze volgens de regels had gehandeld.

Brenninkmeijer kondigde al vrij snel na het verschijnen van het filmpje het onderzoek aan. Hij zei dinsdag dat zijn vooronderzoek de indruk niet heeft kunnen wegnemen dat de agente te veel geweld gebruikte.
'Dat de ombudsman geen aanleiding ziet voor verder onderzoek geeft rust voor het betreffende korps en de agenten die direct waren betrokken bij het incident. Toch is het opvallend dat hij desondanks zijn conclusie lijkt te trekken', aldus Van de Kamp. Hij zegt zich hardop af te vragen of 'bestuurders, politici en burgers zich tegenwoordig nog wel realiseren wat politiewerk is en wat daarbij komt kijken'.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam