Volledig scherm
Bewoners rondom het verzorgingstehuis zijn woedend. © Google Maps

Actie tegen komst psychiatrische patiënten in wijk Oosterflank

Bewoners rondom verzorgingstehuis De Evenaar in Rotterdam Oosterflank zijn woedend. In mei maken de ouderen plaats voor psychische patiënten en mensen met sociale problemen. De wijk vreest voor overlast en komt daarom in actie.

De ouderen uit het verzorgingstehuis van Humanitas moesten vorig jaar verkassen omdat het complex verouderd is. Om het pand toch te behouden, slaan Humanitas, Bavo Europoort en het Centrum voor Dienstverlening de handen ineen. In mei moet De Evenaar een toevluchtsoord zijn voor mensen met psychische aandoeningen, daklozen en mensen die met sociale problemen kampen. Ook zal er plek zijn voor een stuk of dertig ouderen en is er een afdeling waar senioren tijdelijk kunnen revalideren als zij bijvoorbeeld net uit het ziekenhuis komen.

Quote

Wij snappen dat deze mensen ergens terecht moeten, maar niet hier

Sander Stougie

Het is reden voor buurtbewoners om aan de bel te trekken. Ze zijn een actiecomité gestart, hebben een website gelanceerd en zijn een handtekeningenactie begonnen. De petitie is al ruim 700 keer ondertekend.

,,Wij snappen dat deze mensen geholpen moeten worden en ergens terecht moeten, maar niet hier. Wij hebben al een locatie van Bavo op steenworp afstand en daar ervaren we veel overlast van”, zegt Sander Stougie, een van de oprichters van de actiegroep.

Hij stelt dat de bewoners van de Bavo regelmatig voor onrust zorgen in de wijk. ,,Vooral in de zomer is het raak. Dan halen ze alcohol in de buurtsuper en maken ze troep in het park. Wij willen gewoon dat onze kinderen veilig buiten kunnen spelen.”

'Rood gebied'

Wat de bewoners extra boos maakt, is dat de wijk Oosterflank aangemerkt is als ‘rood gebied’. Dat betekent dat het college van burgemeester en wethouders heeft bepaald dat er geen nieuwe voorzieningen mogen komen waar mensen met psychische of sociale problematiek komen te wonen. De mensen met deze problematiek die in De Evenaar komen te wonen, vallen onder begeleid wonen.

,,Een deel van de nieuwe bewoners heeft weliswaar te maken gehad met psychische problemen, maar er is geen noemenswaardig

risico op gedrag dat overlast geeft aan omwonenden”, zegt een gemeentewoordvoerder. De gemeente organiseert meerdere bewonersbijeenkomsten.

Het comité laat het hier echter niet bij zitten. Het is van plan om de handtekeningen aan te bieden aan de Rotterdamse gemeenteraad.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam