Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © ANP XTRA

Actrice Martine Crefcoeur (84) overleden

Afgelopen zaterdag is in haar woonplaats Rotterdam op 84-jarige leeftijd de actrice Martine Crefcoeur overleden. Dat heeft een goede vriendin van Crefcoeur die haar belangen behartigt bekendgemaakt.

Crefcoeur vertolkte als eerste actrice in Nederland in de jaren 50 de rol van Anne Frank in Het Dagboek van Anne Frank, bij Toneelgroep Theater waarmee ze veel succes oogstte. Na haar eindexamen op het Rotterdamse Lyceum in 1957 bleef Crefcoeur meerdere seizoenen aan dit gezelschap verbonden en ze verscheen destijds ook vaak in diverse televisierollen.

In de jaren 70 had Crefcoeur veel succes met haar rol als Gina in de film The Family over bewoners van een kraakpand. Ze speelde ook in meerdere Rotterdamse theatergezelschappen, onder meer bij het Nieuw Rotterdams Toneel en het Ro Theater. Haar vertolking van Ophelia in Hamlet in 1967 bij het Nieuw Rotterdams Toneel werd uitgeroepen tot de beste vrouwelijke bijrol van dat seizoen. Bij het Open Theater speelde Crefcoeur in Hoop van Zegen, het bekendste toneelstuk van Herman Heijermans, de rol van Jo.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam