Volledig scherm
Privéfoto © Rahiied A.

Advies: tbs met dwangverpleging voor insulinemoordenaar

UPDATEGedragsdeskundigen die vermeende insulinemoordenaar Rahiied A. (22) hebben onderzocht, adviseren de jonge Rotterdammer tbs met dwangverpleging op te leggen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) zojuist tijdens een pro forma-zitting laten weten.

De deskundigen vinden dat de man die als verpleger werkte in verschillende verzorgingsinstellingen in Rotterdam, Puttershoek en Ridderkerk niet volgens het jeugdstrafrecht vervolgd moet worden. Zijn advocaten Van Haneghem en Van Bel denken daar anders over.

Wat de deskundigen betreft, hoeft aan de tbs met dwangverpleging geen detentie vooraf te gaan. Aan de terbeschikkingstelling zouden dan wel bepaalde voorwaarden moeten worden verbonden. Justitie kondigde vanochtend aan niet te gaan voor die vorm, maar voor tbs met eerst een gevangenisstraf. De aanklagers vinden dat er in een moordzaak met een omvang als deze, sowieso een gevangenisstraf moet volgen. Mocht het zo ver komen, dan dient A. die eerst uit te zitten voordat hij in een tbs-kliniek kan worden behandeld. 

De advocaten van A. willen twee andere psychiaters en een psycholoog ondervragen om te horen wat ze van de bevindingen van de deskundigen vinden. Dat verzoek is door de rechtbank toegewezen. Medio juni vinden die verhoren plaats.

De verpleegmedewerker wordt vervolgd voor vier moorden, zes pogingen daartoe en misschien nog wel twee gevallen met dodelijke afloop. Rahiied A. wordt ook nog verdacht van het stelen van medische documenten en medicijnen. In verband met de insulinemoorden zijn in Puttershoek, Heerjansdam en Ridderkerk in totaal drie lichamen opgegraven.

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen de Rotterdammer vindt naar verwachting eind dit jaar plaats en zal acht dagen duren. 

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
9506 stemmen