Volledig scherm
Foto-inzet: Frank van Ardenne. © ANP

Advocaat Van Ardenne: ‘Vrijgesproken verdachte van schoppen agent kon wél veroordeeld worden’

De man die de Rotterdamse wijkagent Wim Rietveldt heeft geschopt had gewoon veroordeeld kunnen worden als het Openbaar Ministerie een ander delict op de dagvaarding had geschreven. Dat zegt de Rotterdamse strafrechtadvocaat Frank van Ardenne, die zelf niet betrokken was bij de zaak. 

Afgelopen vrijdag werd een verdachte die betrokken was bij een vechtpartij met de agent op de Nieuwe Binnenweg vrijgesproken door de rechter. Het letsel dat Rietveldt opliep bij de worsteling was niet veroorzaakt door de verdachte, maar door een medeverdachte.

De verdachte stond voor de rechter voor mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. ,,Het Openbaar Ministerie had hem in plaats daarvan ‘openlijk geweld’ ten laste kunnen leggen”, zegt Van Ardenne. ,,De verdachte heeft erkend dat hij heeft geschopt, maar niet richting de rug van de agent, maar richting zijn buik, terwijl de agent pijn in zijn rug had.”

Nauwkeurig formuleren is belangrijk in de rechtspraak, juist omdat een vonnis grote gevolgen kan hebben. Omdat de schop van de verdachte de pijn niet veroorzaakt kan hebben, had de rechter geen andere optie dan de verdachte vrij spreken, analyseert Van Ardenne. ,,De stappen die de rechter neemt, zijn volstrekt logisch. Die kan echt niet anders. Als je het zo precies omschrijft, moet je specifiek kunnen aantonen dat het letsel het gevolg is van het handelen van de verdachte.”

Tekst gaat verder onder de foto. 

Volledig scherm
Wim Rietveldt © privéfoto

Opmerkelijk

Het probleem had voorkomen kunnen worden als de officier van justitie een andere formulering had gekozen. ,,Als je iemand voor ‘openlijk geweld’ vervolgt, hoef je het gevolg niet zo specifiek te omschrijven. Dan is het genoeg om te bewijzen dat de verdachte een bijdrage heeft geleverd aan het geweld. Ik vind de gemaakte keuze opmerkelijk, vooral omdat de agent ook niet precies meer wist wat er was gebeurd.”

Bij het hoger beroep kan de tenlastelegging worden aangepast. Het Openbaar Ministerie moet daar een verzoek over indienen bij het gerechtshof. Als het hof dat toestaat, kan ook deze verdachte alsnog worden veroordeeld voor het slaan en schoppen van de agent. Of de andere verdachte, degene die vermoedelijk het letsel veroorzaakte, ook wordt vervolgd, weet het OM nog niet.

Van Ardenne zegt zich te hebben verbaasd over de reactie van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Die zei het bericht van Rietveldt ‘akelig’ te vinden en nodigde de wijkagent uit om bij hem langs te komen. ,,Daarmee geeft de minister er blijk van geen oog te hebben voor de scheiding der machten”, zegt Van Ardenne. De rechtspraak is immers onafhankelijk. ,,Ik vind het verontrustend dat de minister zich hier in mengt.”

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

  • Ja natuurlijk, het versterkt elkaar alleen maar. (44%)
  • Nee, herdenken is een serieuze zaak. (36%)
  • Dat moeten Rotterdammers toch zelf weten? (20%)
4240 stemmen