Advocaten van ‘insulinekiller’ Rahiied A.: niet twintig maar twee jaar celstraf is passend
‘Insulinekiller’ Rahiied A. moet voor het overgrote deel van de moorden en moordpogingen op ouderen in verpleeghuizen worden vrijgesproken. Daarvoor pleitten zijn advocaten Robbert van Haneghem en Wouter van Bel vandaag in de Rotterdamse rechtbank.
Volgens hen is in de meeste zaken onvoldoende bewijs tegen de 23-jarige Rotterdammer. ‘Slechts’ vier strafbare feiten, waaronder een zware mishandeling met de dood tot gevolg en een zware mishandeling, kunnen volgens de advocaten worden bewezen. Zij vinden twee jaar gevangenisstraf (met aftrek van voorarrest) passend, zodat A. meteen kan beginnen met tbs. Gedragsdeskundigen stelden dat A. sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Ook om die reden willen de advocaten een ‘gematigde gevangenisstraf’.
A. sloeg volgens justitie toe in zorgcentra in Rotterdam, Ridderkerk en Puttershoek. Justitie eiste afgelopen vrijdag twintig jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen de zorgmedewerker vanwege vier moorden en zeven pogingen daartoe. Rahiied zweeg tijdens de vorige week begonnen rechtszaak, al zei hij wel bij veel zaken dat hij er ‘niets mee te maken’ had. Volgens zijn advocaten is hij vanwege zijn psychische gesteldheid niet in staat een betrouwbare verklaring af te leggen.
Onderzoeken
De advocaten deden er vandaag alles aan om gaten te schieten in de onderzoeken van justitie naar de moorden en pogingen daartoe. Rahiied wordt ervan verdacht die in 2016 en 2017 te hebben gepleegd in vier verzorgingscentra: De Wetering in Rotterdam, De Riederborgh en Het Jasmijnhuis in Ridderkerk en ‘t Huysmans te Hoecke in Puttershoek.
De advocaten uitten onder meer kritiek op het politieonderzoek, waarin getuigen volgens hen werden gestuurd om Rahiied als dader aan te wijzen. Verder stelden ze dat uit medische onderzoeken niet vast is komen te staan dat insuline is toegediend of dat A. dit gedaan zou hebben.
Voorraden
Ook wezen de raadslieden onder meer op de gebrekkige organisatie in een aantal van de zorgcentra. Zo werden voorraden van medicijnen, waaronder insuline, niet goed bijgehouden. Verder wezen de advocaten erop dat geen enkele getuige A. strafbare handelingen heeft zien verrichten.
De advocaten vinden wel het inspuiten van insuline bij twee patiënten in Puttershoek, bekend door A. en ook ondersteund door camerabeelden, bewezen. Dat geldt ook voor één zaak in De Wetering, maar dat slachtoffer zou Rahiied volgens hemzelf bij vergissing hebben geïnjecteerd. Zijn advocaten steunden die verklaring.
Zij stelden ook dat Rahiied A. niet het doel had om mensen van het leven te beroven. Zij wezen op psychologische onderzoeken waaruit zou blijken dat A. vooral doktertje wilde spelen, in een fantasiewereld leefde en dacht dat slachtoffers in het slechtste scenario in een coma konden raken. Van Haneghem: ,,Er was onvoldoende kennis bij Rahiied aanwezig over de werking van insuline.’’ Justitie stelde eerder dat Rahiied A. dat wel degelijk wist.
De uitspraak volgt 19 december.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
UPDATE
OM eist 20 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen ‘insulinekiller’ Rahiied A.
-
RAADPLAAT
Raadplaat: waar is deze foto gemaakt?
Werk aan de winkel. Vuilniszakken naast parkeermeters, Oostblokvoertuigen. Dit is al een poosje geleden, zo te zien. Maar we weten zeker dat u daar niet van schrikt. Want een beetje Rotterdammert - of iemand uit Feerwerd - weet in een handomdraai de plek van de foto te noemen én wetenswaardigheden van dit stuk stad op te dissen.Rotterdam -
PREMIUM
Bedreigde vogel was bijna verdwenen uit Nederland, totdat deze een broedplaats vond in Rotterdam
In een polder net boven Rotterdam zijn tientallen soorten bijzondere vogels te vinden. Zoals de veldleeuwerik, wiens populatie in Nederland met 95 procent afnam in vijftig jaar tijd. Totdat ze hun eieren gingen leggen in Rotterdam. Bijzonder, want dat was in dit gebied tien jaar geleden nog ondenkbaar.Rotterdam -
PREMIUM
Verkeer raast net langs dit huis, dus vrezen Leonie en haar kinderen voor hun leven bij elke oversteek
‘Als een soort Russisch roulette.’ Zo omschrijft Leonie Kooij de levensgevaarlijke oversteek die zij, haar minderjarige kinderen en 73-jarige buurvrouw dagelijks moeten maken om een boodschap te kunnen doen, of naar school of werk te komen. Terwijl het verkeer over de N217 rakelings langs haar huist raast, vreest zij dat haar geluk na vier jaar lobbyen voor een achterpad ooit een keertje op raakt.'s-Gravendeel -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
-
-
Wie is insulinekiller Rahiied A.? Een jongeman met een verscheurde jeugd en PTSS
‘Insulinekiller’ Rahiied A. moet langdurig tbs met dwangverpleging krijgen opgelegd. Dat stellen psychiaters die hem hebben onderzocht. Het injecteren van slachtoffers kan hem slechts in sterk verminderde mate worden toegerekend, vinden zij. De verdachte lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis en is zwakbegaafd. Zijn totaal ontwrichte jeugd is volgens de onderzoekers van cruciale invloed op zijn daden. -
PREMIUM95
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.