Volledig scherm
Het Sophia Kinderziekenhuis © AD

Afdeling Sophia verdwijnt uit Pallieterburght

De huiselijke afdeling van het Sophia Kinderziekenhuis in Pallieterburght in Capelle aan den IJssel verdwijnt deze maand. Het ziekenhuis heeft een tekort aan personeel.

Het idee van de locatie in Pallieterburght was om zieke kinderen te verzorgen in een huiselijkere sfeer dan in een kil ziekenhuis. De afgelopen acht jaar werden kinderen met ernstige ziektes ondergebracht in Capelle aan den IJssel. Het is de enige externe locatie van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, maar die verdwijnt nog deze maand. ,,Dat heeft te maken met de kosten en het personeel. Het was logistiek niet meer te regelen. De afstand zat in de weg, want het was moeilijk om het in te roosteren”, vertelt een woordvoerder van het ziekenhuis. ,,We hebben simpelweg een tekort aan personeel.”

Het ziekenhuis betreurt dat de sluiting nodig is. De kinderen zullen vanaf december weer worden ondergebracht in het Sophia Kinderziekenhuis. In Pallieterburght kregen de kinderen ook 24 uurs zorg net als in het ziekenhuis. Er waren individuele kamers, een woonkamer, keuken en tuin waardoor het meer huiselijk aandoet. Ook voor de ouders was het fijn, onder andere door de locatie in de buurt van winkelcentrum de Koperwiek. 

,,Het is met pijn in het hart dat wij het pand gaan verlaten om terug te keren naar het Sophia kinderziekenhuis”, zegt kinderarts-intensivist Saskia Gischler die vanaf het begin betrokken was met de samenwerking met Pallieterburght.

Stek Jeugdzorg zal de begane grond van het pand van Pallieterburght blijven gebruiken met verpleegkundig kinderdagverblijf De Kleine Kapitein. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam