Afshin Ellian is de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs.
Volledig scherm
Afshin Ellian is de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs. © AD

Afshin Ellian winnaar Pim Fortuyn Prijs

Afshin Ellian heeft vanmorgen de Pim Fortuyn Prijs ontvangen. Hij kreeg de prijs voor het 'consequent verdedigen van de vrijheid van meningsuiting'. Ellian is columnist voor Elsevier en schrijft daar 'conservatieve hartenkreten waarin hij ondermeer waarschuwt voor de gewelddadige islam.'

De prijs bestaat uit een replica van het beeld van Fortuyn en werd uitgereikt in het Schielandhuis in het centrum van Rotterdam. Ellian gaf aan erg blij en trots te zijn met de prijs.

Gedachtegoed
De Pim Fortuyn Prijs is dit jaar voor het eerst uitgereikt. Hij is bedoeld voor opiniemakers, politici of bestuurders die verwant zijn aan het gedachtegoed van Fortuyn en dat ook uitdragen. Volgens jurylid Eerdmans moet de winnaar heldere taal gebruiken, stelling durven nemen in het publieke debat en met verfrissende ideeën komen. Ook Rita Verdonk, Marten Fortuyn en Telegraaf columnist Rob Hoogland zijn onderdeel van de jury.

De andere genomineerden waren Fred Teeven, Hans Teeuwen, Annabel Nanninga, Nausicaa Marbe en Ronald Sørensen.

De herdenking van de moord op Pim Fortuyn op 6 mei 2015 bij de Pim Fortuynplaats op de Korte Hoogstsraat in Rotterdam. Op de sterfdag van Fortuyn werden de genomineerden voor de Pim Fortuyn Prijs bekendgemaakt.
Volledig scherm
De herdenking van de moord op Pim Fortuyn op 6 mei 2015 bij de Pim Fortuynplaats op de Korte Hoogstsraat in Rotterdam. Op de sterfdag van Fortuyn werden de genomineerden voor de Pim Fortuyn Prijs bekendgemaakt. © AD/Frank de Roo
De Pim Fortuynplaats waar het beeld van Pim Fortuyn staat.
Volledig scherm
De Pim Fortuynplaats waar het beeld van Pim Fortuyn staat. © AD/Marco de Swart

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam