Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Afvalbelasting schiet volgend jaar in veel gemeenten flink omhoog

Huishoudens betalen volgend jaar in tal van gemeenten veel meer afvalbelasting. In Ridderkerk en Albrandswaard gaat het ondanks de invoering van een nieuw ophaalsysteem om tientallen euro’s. Ook Rotterdammers kunnen een hogere rekening verwachten. 

Volgens een woordvoerster van de gemeente Rotterdam schiet de afvalheffing, na een daling dit jaar, in 2020 weer de hoogte in. ,,De exacte tarieven voor volgend jaar zijn nog niet bekend. De afvalstoffenheffing wordt in ieder geval duurder.’’ Reden hiervoor is dat het Rijk de belasting op het verbranden van restafval flink heeft verhoogd. De gemeente rekent de extra kosten door aan haar inwoners. 

In Ridderkerk en Albrandswaard zijn de gevolgen al wel bekend. Huishoudens met meerdere personen zien de afvallasten in Ridderkerk stijgen van 262,80 naar 304,08 euro en in Albrandswaard van 236 naar 266 euro. De komende jaren loopt dat bedrag naar verwachting alleen maar verder op. In Barendrecht, waar huishoudens van drie personen of meer al ruim 309 euro betalen, beperkt de stijging zich tot enkele euro’s.

Proefdraaien

De bedoeling van deze drie gemeenten, gebundeld in NV Bar-Afvalbeheer, is om huishoudens te belonen die weinig restafval aanbieden, maar daar komt komend jaar nog niets van terecht. Die nieuwe regeling gaat pas in 2021 in. ,,We willen eerst een jaar proefdraaien’’, zegt directeur Albert van Winden van Bar-Afvalbeheer. ,,Zowel inwoners als wij moeten wennen aan een nieuw systeem. Natuurlijk is het wrang dat de afvaltarieven juist nu zo omhoog gaan, maar als we niets hadden gedaan, was de stijging nog veel groter geweest.’’ 

Van Winden voert, net als Rotterdam, de hogere belasting op de afvalverbranding aan. ,,Die is gestegen van 13 euro in 2018 naar 32 euro per 1000 kilo dit jaar en de verwachting is dat het Rijk dat bedrag volgend jaar verhoogt naar boven de 40 euro. Daarnaast wordt ook het verbranden van afval duurder.’’ 

Quote

Het verbranden van afval wordt ook duurder

Vanaf 2021 kunnen inwoners van de Bar-gemeenten zelf invloed uitoefenen op hun afvaltarief, zoals dat nu onder meer in de Hoeksche Waard al mogelijk is. Zo mogen Barendrechters dan 104 keer per jaar een afvalzak van 60 liter in een ondergrondse container gooien zonder extra te betalen, maar kunnen ze per zak die ze minder aanbieden 75 eurocent terugverdienen. Waar geen ondergrondse container is, krijgen de inwoners een afvalbak voor het restafval en pmd. Die wordt één keer per twee weken geleegd. Per keer dat huishoudens een leging overslaan, verdienen ze 3 euro op hun afvalstoffenheffing terug. In Ridderkerk en Albrandswaard wordt dit op een vergelijkbare manier geregeld. Deze regeling moet leiden tot veel minder restafval. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam