Volledig scherm
De sensor geeft een seintje als de afvalbak vol zit. © Gemeente Rotterdam

Afvalcontainers voorzien van slimme sensor

Rotterdam gaat de komende maanden sensoren inbouwen in alle afvalcontainers om te meten hoe vol de bakken zitten. De gemeente stelt de eerste in Nederland te zijn die dat op deze schaal - 6540 bakken - gaat doen.

De 'vulgraadmeter' geeft elke uur de stand door. Met die informatie wordt gekeken wanneer de container het beste geleegd kan worden. Chauffeurs zien op een tablet welke route ze vervolgens moeten rijden. Het systeem voorkomt dat afval ophoopt naast een overvolle container, terwijl het tegelijkertijd de vuilnismannen behoedt voor ritten naar lege bakken.

Naar verwachting zullen de chauffeurs in januari de eerste textielcontainers volgens deze werkwijze legen.

De maatregel komt uit de nota Schone Stad. In 2015 zijn in Rotterdam-Zuid de eerste sensoren in papiercontainers geplaatst voor een proef van twee jaar. Dit bleek in september een succes. Het aantal inzameldagen kon teruggebracht worden en op het moment van legen zaten de containers gemiddeld voor driekwart vol. 

De gemeente verwacht een jaar nodig te hebben om alle 6540 wijkcontainers glas, papier, verpakkingen, textiel en restafval van een sensor te voorzien. De wijk Charlois is het eerst aan de beurt.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (89%)
  • Alleen daar waar overlast is (3%)
  • Nergens (8%)
3909 stemmen