Volledig scherm
Mitchel Winters werd doodgeschoten in het Beatrixpark in Schiedam. © Media TV; inzetje privéfoto

Agent die Mitchel (21) doodschoot gaat vrijuit

De agent die Mitchel Winters (21) op dinsdag 30 mei doodschoot in het Beatrixpark in Schiedam wordt niet vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de politieman volgens de regels geschoten. Hij zou een reële inschatting hebben gemaakt dat hij in gevaar was. De familie van de door een politiekogel omgekomen Mitchel Winters vindt het onacceptabel dat de agent niet vervolgd wordt, reageert advocaat Gerald Roethof.

Volledig scherm
Op een bankje in het Beatrixpark worden bloemen neergelegd voor de doodgeschoten Mitchel. © Archieffoto Arie Kievit

Vader
De vader van Mitchel Winters (21) kwam ook om het leven nadat agenten op hem hadden geschoten. Dat gebeurde in 2010 in Nijmegen. De toen 40-jarige Jerry Landveld had een aardappelschilmesje bij zich en werd getroffen door acht politiekogels.
Het Openbaar Ministerie in Utrecht bepaalde destijds ook dat de agenten die op Landveld hadden geschoten, niet zouden worden vervolgd omdat ze uit noodweer en volgens de ambtsinstructie zouden hebben gehandeld.

Mitchel werd één keer door een politiekogel geraakt, maakte het OM vanmorgen bekend. De politieman heeft verklaard dat Mitchel eerst zijn handen niet wilde laten zien en uiteindelijk met een zwart voorwerp op hem afliep. Dat voorwerp zou op hem zijn gericht als een vuurwapen. Bij Mitchel werd geen vuurwapen gevonden. 

De agent die schoot reageerde op een melding dat een jongen zou zijn beroofd en beschoten. Uit onderzoek blijkt dat Mitchel die melding zelf gedaan had. Hij gaf zijn eigen signalement door aan de meldkamer. Een familielid van Mitchel heeft zijn stem herkend. De telefoon waarmee de melding is gedaan, is bij Mitchel aangetroffen. 

Zwart hoesje
Het is mogelijk dat de agent de telefoon die Mitchel in zijn hand had, heeft aangezien voor een vuurwapen. De telefoon had een zwart hoesje, zegt een woordvoerster van het OM. Er zijn geen getuigen van de schietpartij. De politieman ging die avond alleen naar het park. 

Al vrij snel na de fatale schietpartij uitte het Openbaar Ministerie het vermoeden dat Mitchel met opzet de confrontatie had gezocht om een einde aan zijn leven te maken. Dat vermoeden wordt volgens justitie onderbouwd door verklaringen van mensen uit zijn omgeving.

De familie van de door een politiekogel omgekomen Mitchel Winters vindt het onacceptabel dat de agent niet vervolgd wordt. Dat zegt Gerald Roethof, de advocaat van de Mitchels familie. ,,Voordat ik uitgebreid reageer wil ik eerst de overwegingen van justitie bestuderen", zegt hij. ,,Maar de familie vindt het voor dit moment niet acceptabel, maar soms moet je dingen even laten bezinken."

De familie heeft de mogelijkheid om bij het gerechtshof te vragen om vervolging af te dwingen. In dat geval wordt de zaak alsnog door een rechter beoordeeld.

Protestmars

In Schiedam werd een protestmars gehouden na de dood van Mitchel. Ruim honderd mensen verzamelden zich om hun ongenoegen te uiten over de dood van de Capellenaar. Ze eisten onder meer een onafhankelijk onderzoek. ,,Niet zo'n onderzoek waarbij de slager zijn eigen vlees keurt. Maar een onderzoek dat uitwijst wat er echt gebeurd is.''

Volledig scherm
Op een bankje in het Beatrixpark worden bloemen neergelegd voor Mitchel. © Archieffoto Media TV

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam