Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Agressieve honden alleen met muilkorf naar buiten

Pitbull-achtige honden mogen in Rotterdam binnenkort alleen nog met een muilkorf de straat op. Ook komt er een meldpunt waar buurtgenoten een enge hond kunnen rapporteren. Als die inderdaad gevaarlijk blijkt, moet het beest buiten een bekslot dragen. Met die nieuwe regels wil Rotterdam gevaarlijke honden in toom houden. 

Nu kunnen honden pas een muilkorf krijgen nàdat het is misgegaan. ,,Landelijk zijn ze laks met nieuwe regels, maar ik ga niet wachten totdat er weer een kind is gebeten.’’ zegt wethouder Joost Eerdmans (Leefbaar, veiligheid). Sommige baasjes overschatten zichzelf, zegt hij. ,,Ze hebben zo’n agressieve hond gewoon niet in de hand.’’ Ook wordt een hond wel eens als wapen gehouden. ,,Als je nog een incassootje hebt van een drugsdeal, heb je geen wapen nodig als je zo’n hond bij je hebt.’’ Behalve de muilkorf en het meldpunt mogen gebiedscommissies plekken aanwijzen waar bepaalde honden niet mogen komen. Speeltuinen en winkelstraten bijvoorbeeld.

Volledig scherm
Een 8-jarig meisje uit Rotterdam raakte zwaar gewond toen zij in een parkje in Rotterdam werd aangevallen door een hond. Een 69-jarige Rotterdammer werd aangehouden. De hond is in beslag genomen en later afemaakt. © Still uit Privéfilmpje

Het gaat in eerste instantie om beesten die op de landelijke lijst van gevaarlijke honden staan. Pitbulls, rottweilers, bull mastiffs. In totaal 21 soorten en nog eens 8 extra als die geen aantoonbare stamboom hebben, zoals de boxer. Bij een melding van een buurtgenoot hoeft de hond niet op die lijst te staan. Ja, dan kan in theorie een chihuahua ook een muilkorf krijgen, zei Eerdmans, maar in de praktijk natuurlijk niet. ,,Het gaat om de bijtkracht en het gewicht van de hond.’’ Eerdmans moet eigenlijk wachten op de definitieve vaststelling van de lijst van gevaarlijke honden door het ministerie van Landbouw. ,,Maar als de hazen te langzaam lopen, dan beginnen we gewoon. Ik wil niet dat nog een kind gebeten wordt omdat de minister te laks is.’’ Eerdmans zou ook graag zien dat de burgemeester kan beslissen een hond af te nemen. Er is echter nog geen wet die dat toestaat, dus gaat Rotterdam lobbyen in Den Haag. ,,Maar misschien moeten we ook daarin brutaal zijn en het gewoon doen,’’ aldus Eerdmans.

Acht BOA’s gaan de nieuwe regels handhaven en krijgen daarvoor een extra cursus over agressieve honden. De boete voor het niet dragen van een muilkorf wordt 230 euro. Hoeveel pitbull-achtige honden er in Rotterdam zijn, staat nergens geregistreerd. 

Wil jij ook als eerste op de hoogte zijn van breaking news in jóuw regio? Zet dan je pushnotificatie aan!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam