Volledig scherm
© anp

AIVD waarschuwde voor geweld Pietendemonstratie

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD heeft de gemeente Rotterdam gewaarschuwd voor mogelijk geweld bij een betoging tegen Zwarte Piet afgelopen weekeinde. Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb vanmiddag gezegd tijdens een vergadering van de gemeenteraad.

De stadsbestuurder besloot na ontvangst van het AIVD-ambtsbericht dat de niet vooraf aangemelde betoging niet door mocht gaan. Hij had alle reden om zwaar in te zetten, zei hij donderdag in een raadsvergadering waar de demonstratie ter sprake kwam. De openbare orde woog zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting, verdedigde hij de beslissing.

Afgelopen zaterdag werden bijna tweehonderd mensen opgepakt. De actievoerders besloten niet in Maassluis bij de nationale intocht tegen Zwarte Piet te protesteren, maar in de Maasstad. De demonstranten werden opgepakt omdat zij een ingesteld demonstratieverbod negeerden. De arrestanten gaven aan dat zij niet op de hoogte waren van de geldende noodverordening.

Als de betoging was aangemeld en op een plek zou worden gehouden waar die beheersbaar was geweest, had de gemeente er geen problemen mee gehad en was er geen noodverordening nodig geweest. De burgemeester verklaarde dan een deel van de agenten niet naar Maassluis te hebben gestuurd maar in Rotterdam te hebben ingezet.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Rotterdam