Ajax - Feyenoord onder 19 gestaakt na belagen familieleden Feyenoord-spelers

video, updateDe kampioenswedstrijd tussen Feyenoord en Ajax onder de 19 is vanmiddag gestaakt. Na 33 minuten speeltijd zijn beide ploegen op sportpark De Toekomst in Amsterdam naar binnen gegaan nadat Ajax-fans familie van spelers van de Rotterdamse club wilden belagen.

Volgens een woordvoerder van Ajax ontstond de dreigende situatie toen een groep Ajax-supporters zich richting het gedeelte bewoog waar de familieleden van Feyenoord onder 19 zaten. Kleine kinderen doken ineen toen de groep opeens hun kant opkwam. Anderen probeerden snel weg te komen.

Ondanks dat stewards probeerden in te grijpen, wisten sommige aanhangers van de Amsterdamse club op de tribune te komen ,,Er is op tijd ingegrepen en de groepen konden uit elkaar worden gehouden,” aldus de Ajax-zegsman. ,,Daardoor is er uiteindelijk niet gevochten.” 

De onrust ontstond toen Feyenoord-fans klapten bij een grote kans voor hun club. Ajax-supporters zagen dat blijkbaar als provocatie en liepen naar de Feyenoorders toe. Feyenoord spreekt over ‘een escalatie op één van de tribunes toen meegereisde familieleden van Feyenoord-spelers werden belaagd'. Feyenoord-trainer Dirk Kuyt en Ajacied John Heitinga liepen daarop het publiek in om de boel te sussen. 

Feyenoord stelt dat de Rotterdamse club binnen vaststelde dat de veiligheid van haar spelers, familieleden van spelers en andere genodigden van Feyenoord niet gewaarborgd kon worden. ,,Daarop werd besloten om de wedstrijd definitief te staken. Alle aanwezige betrokkenen van Feyenoord hebben uiteindelijk veilig en ongedeerd het sportpark kunnen verlaten.’’

Volledig scherm
Dirk Kuyt grijpt in. © Stanley Gontha

Hoe nu verder

Het is nog niet duidelijk ‘of, wanneer en waar de wedstrijd verder uit- of overgespeeld zal worden’, meldt Feyenoord verder. De KNVB zegt hierover: ,,We wachten de rapporten van de scheidsrechter en de clubs af. Eigenlijk zoals bij alle gestaakte wedstrijden. Als daar reden voor zou zijn, leggen ze het voor aan de onafhankelijker aanklager. Begin volgende week meer.’’

De stand was op het moment dat de onrust begon 0-0. Voldoende voor de Rotterdamse club om het kampioenschap binnen te halen. Ajax-directeur Edwin van der Sar reageerde laat op de avond dat ‘wij de situatie die zich op de tribunes voordeed natuurlijk afkeuren’. ,,Voor de beide clubs en de vele toeschouwers is het daarnaast erg vervelend dat het duel niet is uitgespeeld. De spannende competitie van de O19 verdient een sportief slot en daarover verwachten wij komende week van de KNVB meer te horen.’’

In 2004 liep het op De Toekomst ook al eens uit de hand, toen na een wedstrijd tussen Jong Ajax en Jong Feyenoord. Na de wedstrijd kwamen Ajax-fans het veld op en sloten toenmalige Feyenoord-spelers Robin van Persie en Jorge Acuna in. Beide spelers kregen toen klappen. Acuna moest met de ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht.

Een woordvoerder van de politie Amsterdam stelt dat de onrust ‘geen zaak is van de politie’. De supportersvereniging van Feyenoord wil nog niet reageren. 

Volledig scherm
Spelers lopen het veld af. © BSR Agency

Uitpubliek niet welkom

Feyenoord-supporters waren overigens niet welkom bij de wedstrijd. Net als de ‘grote’ klassieker werd de mini-klassieker zonder uit-publiek gespeeld. ,,In overleg met Ajax en de Amsterdamse autoriteiten is besloten dat de wedstrijd uitsluitend bezocht kan worden door familieleden van selectieleden en genodigden van Feyenoord. Het is voor supporters niet mogelijk om de wedstrijd op De Toekomst te bezoeken’’, scheef Feyenoord eerder op haar website.

De politie stelde verleden week dat incidenten, zoals rond de wedstrijd van het Amsterdamse Swift tegen SC Feyenoord, de keuze voor uitpubliek bij de klassieker beïnvloeden. Rotterdamse supporters scandeerden antisemitische leuzen en staken vuurwerk af. Twee ruiten van de Feyenoordbus werden ingegooid. De politie haalde de groepen uit elkaar.

Eredivisie 

Er is nog geen besluit genomen over uitpubliek komend seizoen in de Kuip en de Arena. De burgemeesters willen een plan van clubs en supportersverenigingen, waarin ze aantonen dat de relaties zijn verbeterd. Ook moeten ze uitleggen hoe de politie-inzet volgens hen tot een minimum kan worden beperkt.

Lees ook: Warm welkom voor Feyenoord onder 19 met vuurwerk en gezang na gestaakte klassieker (Premium).

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam