Volledig scherm
De maat is vol, stelt Leefbaar-raadslid Michel van Elck. © Archieffoto Sanne Donders

Alarm over incidenten bij opvang in Zuidwijk

Leefbaar Rotterdam slaat alarm over twee incidenten bij het woonhotel van de stichting Perspektief in de Rotterdamse Zuidwijk. Vrijdag schoot de politie een 38-jarige messentrekker in zijn been, die eerder een 23-jarige mede-bewoner had aangevallen. Gisteren moest de politie opnieuw ingrijpen op de Schoonegge, nadat bij een ruzie in de instelling opnieuw messen werden getrokken.

Quote

Het moet afgelopen zijn met de overlast en als de veiligheid niet gewaarborgd kan worden moet zorgaanbieder Perspektief de voorziening sluiten

Michel van Elck (Leefbaar Rotterdam)

In het oude verzorgingshuis wonen mensen met een beperking of met psychische problemen, naast studenten die het leuk vinden iets te betekenen voor deze groep.

Leefbaar Rotterdam stelt vragen aan het college van b en w, nadat bezorgde en boze omwonenden aan de bel trokken bij de lokale partij. Zij klagen over de overlast van de locatie voor begeleid en beschermd wonen. Perspektief heeft onder meer extra beveiliging aangekondigd.

Messentrekker
De 38-jarige messentrekker zit nog vast, maar de belofte van Perspektief is dat hij nooit zal terugkeren naar de Schoonegge. Zijn slachtoffer ligt nog in het ziekenhuis, maar is wel weer welkom. De twee bewoners die gisteren zijn gearresteerd, komen ook niet terug naar het Rotterdamse woonhotel. Perspektief wil verder omdat het onderzoek van de politie nog loopt, onder meer naar het neerschieten van de verdachte, niet meer kwijt. Over maatregelen wil zij eerst de omwonenden inlichten.

Het woonhotel opende verleden jaar de deuren. Het is voor Perspektief, gevestigd met name in de regio Delft, een nieuwe manier van opvang. Het idee is dat de huurders die zorg nodig hebben samenleven met 'gewone' huurders, die bijvoorbeeld met hen eten. Er zijn 24 uur per dag zeven dagen per week meerdere medewerkers van Perspektief aanwezig.

Klusjes
De huurders met zorg doen ook klusjes in de buurt, zo is het idee. Voor Leefbaar Rotterdam is de maat nu echter vol. ,,Het moet afgelopen zijn met de overlast en als de veiligheid niet gewaarborgd kan worden moet zorgaanbieder Perspektief de voorziening sluiten'', stelt raadslid Michel van Elck.

Van Elck wil van het gemeentebestuur weten hoeveel incidenten er sinds de opening zijn geweest, welke maatregelen er zijn genomen, hoeveel bewoners vanwege ontoelaatbaar gedrag zijn verwijderd. Leefbaar vindt dat de gemeente de instelling moet sluit, als de veiligheid niet gewaarborgd kan worden en de overlast niet afneemt.