Volledig scherm
Het zonnepark kan er definitief komen. © ANP

Albrandswaard krijgt een enorm zonnepark

Albrandswaard krijgt volgend jaar een mega-zonnepark langs de A15 in Rhoon, waar 16.000 zonnepanelen komen te staan. Omwonenden kunnen meedoen in een heuse coöperatie.

De aanleg van een zonnepark langs rijksweg A15 bij Rotterdam-Charlois en Rhoon kan definitief doorgaan. Initiatiefnemers Jeroen Prinsen en Frits Lakemeijer kregen vorige week te horen dat het rijk de plannen financieel ondersteunt. Aan het duurzame project werken ook zonne-energieconcern GroenLeven, de gemeente Albrandswaard en het zogeheten Energiecollectief Albrandswaard mee. ,,De aanleg kan begin volgend jaar beginnen, hopelijk kunnen we dan vanaf medio 2018 gaan draaien'', aldus Prinsen.

Quote

Hopelijk kunnen we vanaf medio 2018 draaien

Initiatiefnemer Jeroen Prinsen

Hij geldt als een van de drijvende krachten achter het energieplan. ,,Door de subsidie kunnen we nu echt door.'' Met een nog op te tuigen coöperatie kunnen bewoners uit het postcodegebied 3161 en omgeving meedoen. ,,Dat zijn mensen uit Rhoon, Poortugaal, Barendrecht, Rotterdam-zuid en zelfs uit de Hoeksche Waard.''

Prinsen schat dat de 80 gegadigden die zich inmiddels al hebben aangemeld voor het project, straks goed zullen zijn voor 700 tot 1000 zonnepanelen. ,,Dat zijn mensen die zelf energie mee willen opwekken, maar geen dak hebben. Je investeert 350 euro per persoon per zonnepaneel. Er zijn deelnemers bij die 10 panelen hebben genomen. Je kan dit in ongeveer 10 jaar tijd terugverdienen.''

Het zonnepark komt aan de A15 ter hoogte van de Rijsdijk op grond die eigendom is van de gemeente Albrandswaard. Op het terrein met een netto-oppervlakte van circa 35.000 vierkante meter komen de ruim 16.000 zonnepanelen te staan. Zij wekken jaarlijks ongeveer 4,5 miljoen kWh op. Dat is voldoende om gemiddeld 1.300 huishoudens van groene stroom te voorzien. Volgens Albrandswaard gaat het om het (voorlopig) grootste zonnepark van de regio Rotterdam.

Maasvlakte

Eerder deze maand werd bekend dat op de Maasvlakte - in het Rotterdamse havengebied - het grootste drijvende zonnepark van Europa moet komen. Binnenkort begint daar een proef. Als die succesvol is, kunnen er ruim 500.000 zonnepanelen op vlotten in het water worden geplaatst. Daarmee zouden zo'n 30.000 huishoudens van stroom worden voorzien.

Vanavond is er in Meetz in Poortugaal een informatiebijeenkomst over de plannen in Albrandswaard, aanvang 19.45 uur. Op 7 september volgt een tweede ontmoeting.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam