Volledig scherm
De Amerikaanse band Allah-Las treedt alsnog op in Rotterdam, twee jaar nadat een concert in de Maassilo werd afgelast vanwege een terreurdreiging. © EPA

Allah-Las treedt alsnog op in Rotterdam na afgelast concert wegens terreurdreiging

De Amerikaanse band Allah-Las treedt alsnog op in Rotterdam, twee jaar nadat een concert in de Maassilo werd afgelast vanwege een terreurdreiging. Op 6 oktober speelt de band in poppodium Rotown in de Maasstad. Het wordt het eerste Nederlandse optreden van de psychedelische band sinds die politieactie op 23 augustus 2017.

Het afgelasten van het optreden kwam toen door een 22-jarige man uit Zevenbergen. Die deed zich op internet voor als terrorist, in de hoop dat hij zo echte terroristen kon ontmaskeren. Hij dacht dat hij praatte met een Spaanse aanhanger van Islamitische Staat, maar die bleek zelf ook een terreurjager. In een van die chatgesprekken zou hij over een eventuele aanslag in Rotterdam hebben gesproken, volgens eigen zeggen om zijn gesprekspartner uit de tent te lokken.

De bandleden verklaarden destijds ‘de politie van Rotterdam en andere verantwoordelijke autoriteiten erg dankbaar te zijn voor het op tijd signaleren van de terreurdreiging voordat er slachtoffers vielen’.

In 2017 liet de band al weten vastbesloten te zijn het concert snel in te halen. Volgens de politie zou er geen serieuze dreiging meer voor de band of de concertzaal zijn. Er moest alleen nog een datum worden geprikt, liet de band twee jaar terug weten. Die nieuwe datum is er nu dus.

Surfpop

Allah-Las laat zich inspireren door surfpopliedjes uit de jaren 60. De band, die in 2015 op Lowlands stond, is in 2008 opgericht in Los Angeles. De bandleden noemen zichzelf Allah-Las, omdat ze naar eigen zeggen zochten naar ‘iets dat heilig klinkt’. Ze werden daarbij geïnspireerd door The Jesus and Mary Chain, een bekende Schotse rockband met een religieus klinkende naam.

Allah-Las ligt naar eigen zeggen al jaren onder vuur vanwege het woord Allah (God) in de naam. Via e-mail en op YouTube krijgen de garagerockers regelmatig ‘hatelijke’ berichten, meestal van moslims. ,,Er stonden dingen als: ‘ik ga je huis bombarderen’.’’

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.  

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (23%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (77%)
6887 stemmen